به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز، سید مهدی سیدی با یادداشتی درباره نماز برای تقریب نوشت:
چند وقتی بود میخواستم چیزهایی درباره نماز بنویسم، بخت یار نمیشد؛ تا اینکه دوستی از من خواست مقداری برایش از نماز حرف بزنم. این متن، ویراسته همان صوت محاوره ای است که برای او فرستادم:
نماز، کار چندان سادهای نیست! نه آنکه شرایط و آداب آن سخت باشد، نه! تحمل واقعیت نماز سخت و دشوار است؛ چون برای انجام آن باید به سطحی از خضوع و خاکساری دست یافت.
آنان که خود را «انا رجل» میدانند، برای خود شأن ویژه ای قائلند و میگویند من آنم که رستم بود پهلوان، زیر بار نماز نمیروند؛ چرا که سختشان است در برابر موجودی ناشناخته و نادیده، خم و راست شده، قربان صدقه او بروند و به ضعف خود اقرار کنند.
به قول قرآن، اگر متکبر باشیم نماز بر ما گران میآید (و إنَّها لَکَبیره إلا عَلى الخاشعین)؛ اگر بخواهم این مفهوم را خیلی خودمانی تر بیان کنم میگویم: آنانی که نمیخواهند در برابر خدا قلدری کنند و جسور باشند، دست به دامان نماز میشوند. پیام نماز آن است که ما در برابر خدا، گستاخ و پررو نیستیم.
واقعا اگر کسی به زوایای پنهان نماز بیندیشد متوجه میشود سطر سطر آن نمایش خضوع و تسلیم است.
مهندسی نماز جوری است که نیستی انسان را در برابر هستی خدا فریاد میزند؛ «گر او هست حقا که من نیستم»، چه حرکات و چه لفظ ها و اذکار؛ از رکوع و سجده گرفته تا قیام و قنوت؛ از حمد و تکبیر گرفته تا تسبیح و حمد و سلام.
وقتی از سجده دوم برمیخیزیم میگوییم «بِحَولِ اللَّه و قُوَّته اقومُ و اقعُد» یعنی خدایا! هرچه دارم از قوت و توان و نیرو، همه از توست و من بی تو هیچ و نابودم.
وقتی در حمد میگوییم «إیّاکَ نَعبُدُ و إیّاکَ نَستَعین» یعنی خدایا! فقط تو را میپرستم و فقط از تو یاری میطلبم؛ یعنی اگر تو نباشی یا نخواهی، هیچ کاری از من برنمیآید.
و چه بسیار از ما، حتی آنان که مرتب نماز میخوانیم، از رمز و حقیقت نماز دوریم! برای همین است که علمای بسیاری درباره «اسرار الصلوه» نوشته اند تا شاید ما ظاهرنشینان کم رمق هم از این مستی بهره گیریم.
آنان که واقعیت نماز را در اعماق وجود میفهمند هنگام اقامه آن به رعشه میافتند و هنگامه اذان، مرتعش و منقلب میشوند. چراکه در برابر عظمتی بیمنتها ایستاده اند و عرض حاجت میکنند.
نماز، بزرگترین نشانه بندگی و خالصترین تلاش ما موجودات نیازمند به قدرت خداست؛ این گنج گران قیمت را دریابیم.
ثبت دیدگاه