به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان آذربایجان شرقی، جلسه تفسیر مدیران با تفسیر حجت الاسلام آقاجانی مدیر ستاد اقامه نماز، تفسیر، مهدویت استان و با حضور حجت الاسلام فقیه رئیس دفتر نماینده محترم ولی فقیه و مدیران ادارات روز یکشنبه ۱۷ بهمن ماه برگزار شد.
حجت الاسلام آقاجانی ضمن تبریک فرا رسیدن ماه رجب و تسلیت برای ارتحال آیه الله صافی گلپایگانی، در مورد سوره حمد مطالبی مطرح کرد.
آقاجانی در بیان ویژگی «امالکتابی» سوره حمد اظهار کرد: سوره حمد به امالکتاب مشهور است، زیرا محور، مرکز و فشردهای از پیکره کل قرآن در این سوره قرار دارد. همان طور که مادر نقش محوری در ایجاد همبستگی در محیط منزل بر عهده دارد و همگان به دور شمع وجود او میچرخند، همه سورهها حول محور سوره حمد میچرخند.
وی درباره دیگر ویژگی سوره حمد گفت: سوره حمد مشهور به سبع مثانی نیز است. خداوند در آیه۷۸ سوره حجر میفرماید «وَ لَقَدْ آتَیْنَاکَ سَبْعًا مِّنَ الْمَثَانِی وَالْقُرْآنَ الْعَظِیمَ؛ ما به تو سبع مثانی و قرآن عظیم عطا کردیم». یعنی سوره حمد را در یک طرف و قرآن عظیم را در کفه دیگر ترازو قرار داده است. منظور از «سبع:۷» یعنی هفت آیه و منظور از «مثانی:زوج» یعنی دو بار تکرار شده. ما در این سوره دوبار عبارت رحمان و رحیم، دوبار عبارت صراط و نیز در نمازهای پنجگانه هر کدام دوبار سوره حمد را میخوانیم.
آقاجانی در ادامه افزود: نام های این سوره عبارت اند از: فاتحه الکتاب، حمد، وافیه، شکر، سبع المثانی، نور، امّ الکتاب، اساس، کافیه، الکنز، امّ القرآن، مناجات، شفاء، دعاء، صلوه. این سوره را «فاتحه الکتاب»، به معنای «گشایندۀقرآن» نامیده اند؛ زیرا آغازگر قرآن است؛ و به خاطر حمد و ستایش خدا در این سوره و نیز عبارت «الحمدللَّه» که در آیۀاول آن آمده، «حمد» نامیده شده است.
وی افزود: همۀسوره های قرآن سخن خداست و خطاب آن به طور معمول به مردم است، اما آهنگ این سوره، از زبان مردم و خطاب به خداست؛ یعنی قرآن کریم در این سوره شیوۀمناجات و سخن گفتن با خدا را به مردم آموزش داده است. مقاصد و اهداف کلی سورۀحمد عبارت اند از: بیان اصول اساسی دین، یعنی توحید، نبوت و معاد؛ بیان نیاز و عشق و دعا؛ اول این سوره ستایش، وسط آن اخلاص و پایانش نیایش بی واسطه با خدا، و نوعی آموزش سخن گفتن مستقیم با اوست.
ثبت دیدگاه