مقالات و یادداشت ها

اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه

جمعه آخرین روز هفته است و از قدیم الایام، اهمیت بسیاری در نزد مسلمانان داشته است چنانچه پیامبر اکرم صلی الله این روز را سید الایام (سرور روزها) نامیده اند.[۱] در کتب فقهی و منابع دینی مانند کتاب مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی و وسائل الشیعه شیخ حر عاملی برای روز جمعه اعمال و آداب بسیاری همچون غسل و نماز جمعه و دعا و … توصیه شده است که قصد داریم در این مقاله به آنها بپردازیم. با ما همراه باشید.

اهمیت روز جمعه

روز جمعه یکی از اعیاد چهارگانه اسلامى یعنی فطر، قربان، غدیر و جمعه است که در منابع فقهی فضیلت بسیاری برای آن ذکر شده است.[۲] در بسیاری از روایات، جمعه روز ظهور حضرت مهدی عجل الله عنوان شده و از این رو در بین منتظران ظهور، از ارزش و احترام ویژه ای برخوردار است.

اجتماع مسلمانان در این روز برای اقامه ی نماز جماعت، دلیل دیگری برای اهمیت آن، عنوان شده است.[۳]

امام صادق علیه السّلام درباره اهمیت روز جمعه می فرماید:«خداوند از هرچیزى، یکی را برگزیده است … و از روزها جمعه را اختیار کرده است». [۴]

اعمال مخصوص شب جمعه

در سیره بزرگان دین، برای شب جمعه اعمال بسیاری است. در اینجا به ذکر برخی از آنها خواهیم پرداخت.

ذکر تسبیح و صلوات

ذکر تسبیحات اربعه «سُبْحَانَ اللّهِ، والحمدُ لله، وَلَا إِلهَ إِلّا اللّهُ وَاللّهُ أَکْبَرُ» و نیز ذکر صلوات در شب جمعه بسیار سفارش شده است.[۵]

امام صادق علیه السلام می فرمایند: «شب و روز جمعه فرشتگانى از آسمان فرود مى آیند که کارشان تا غروب جمعه، تنها نوشتن ثواب صلوات بر محمّد و آل محمّد است، سپس فرمود: سنّت است در هر جمعه اى هزار مرتبه صلوات و در روزهاى دیگر صد مرتبه.»[۶]

در روایت دیگرى از پیامبر اکرم صلوات الله آمده است که ایشان فرمودند: «در شب غرّا (بسیار درخشنده) و روز أزهر (بسیار روشن) یعنى شب و روز جمعه زیاد بر من صلوات بفرستید، سؤال شد مراد از زیاد چیست؟ فرمود: صد بار و هرچه بیشتر باشد بهتر است.»[۷]

شیخ طوسی علیه الرحمه اینگونه آورده است که: «در روز پنجشنبه فرستادن هزار صلوات بر محمّد و آل محمّد مستحب است؛ و در آن بگوید: اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَعَجِّلْ فَرَجَهُمْ، وَأَهْلِک عَدُوَّهُمْ مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ مِنَ الأَوَّلِینَ وَالْآخِرِینَ.»:

خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و در گشایش کار ایشان شتاب کن و دشمنانشان را از جن و انس از اولین و آخرین به هلاکت انداز.

بر ذکر این صلوات اهتمام ورزید که گفتنِ آن «صد مرتبه» از بعد از عصر پنجشنبه تا آخر روز جمعه فضیلت بسیار دارد.

اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه

استغفار کردن

مستحب است مؤمنین، شب جمعه به این صورت استغفار نمایند:

أَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِی لا إِلهَ إِلّا هُوَ الْحَی الْقَیومُ، وَأَتُوبُ إِلَیهِ، تَوْبَهَ عَبْدٍ خاضِعٍ مِسْکینٍ مُسْتَکینٍ، لَایسْتَطِیعُ لِنَفْسِهِ صَرْفاً وَلَا عَدْلاً وَلَا نَفْعاً وَلَا ضَرّاً وَلَا حَیاهً وَلَا مَوْتاً وَلَا نُشُوراً، وَصَلَّی اللّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَعِتْرَتِهِ الطَّیبِینَ الطَّاهِرِینَ الْأَخْیارِ الأَبْرارِ وَسَلَّمَ تَسْلِیماً.

درخواست آمرزش می کنم از خدایی که نیست معبودی جز او، زنده و پایدار است و به سوی او توبه می کنم، توبه ی بنده ی فروتن بی چیز که تهیدست و عاجز و ناتوان است و برای خود قدرت انجام کاری را ندارد، نه بازگرداندن شری و نه رفتار منصفانه ای و نه سودی و نه زیانی و نه زندگی و نه مرگی و نه رستاخیزی و درود خدا بر محمّد و خاندان او، پاک و پاکیزگان، برگزیدگان و نیکوکاران و درود فراوان فرست.

نمازهای شب جمعه

برای شب جمعه نمازهای بسیاری وارد شده است:

  • نماز حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام: این نماز چهار رکعت است: در هر رکعت یک‌بار سوره «حمد» و پنجاه بار «قُلْ هُوَ اللّٰهُ أَحَدٌ» تلاوت شود و، چون از نماز فارغ شود این دعا را بخواند که تسبیح آن حضرت است:سُبْحَانَ مَنْ لَاتَبِیدُ مَعالِمُهُ، سُبْحانَ مَنْ لَاتَنْقُصُ خَزائِنُهُ، سُبْحَانَ مَنْ لَا اضْمِحْلالَ لِفَخْرِهِ، سُبْحانَ مَنْ لَایَنْفَدُ مَا عِنْدَهُ، سُبْحَانَ مَنْ لَاانْقِطَاعَ لِمُدَّتِهِ، سُبْحَانَ مَنْ لَایُشَارِکُ أَحَداً فِى أَمْرِهِ، سُبْحانَ مَنْ لَا إِلٰهَ غَیْرُهُ.
  • دو رکعت نماز که در هر رکعت یکبار سوره حَمد و پانزده مرتبه سوره زلزال خوانده می شود.در روایت آمده است: هرکه این نماز را بجا آورد، خداوند او را از عذاب قبر و هول وهراس قیامت ایمنی دهد.
  • دیگر آنکه در شب جمعه در رکعت اوّل نماز مغرب و رکعت اوّل نماز عشاء سوره جُمعه خوانده شود و در رکعت دوّم نماز مغرب سوره توحید و در رکعت دوم نمازعشاء، سوره اعلی را بخواند.از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله روایت شده است که: کسی که در شب جمعه دو رکعت نماز بخواند در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد و هفتاد مرتبه سوره توحید بخواند و بعد از نماز هفتاد مرتبه «استغفرُالله» بگوید. قسم به آن کسی که مرا مبعوث کرده است، به حق کسی که این عمل را انجام دهد و برای تمام امت من استغفار کند، خداوند دعای او را مستجاب کند و تمام امت را وارد بهشت کند.

خواندن دعای کمیل

خواندن دعای کمیل در شب جمعه مستحب است. علامه مجلسى در کتاب زاد المعاد، به نقل از کتاب اقبال سید بن طاوس مى نویسد: کمیل علیه الرحمه گفته : «روزى در شهر بصره خدمت مولایم على علیه السلام نشسته بودم ، سخن از شب پانزدهم شعبان به میان آمد . حضرت فرمود: هر که آن شب را به عبادت اِحیا بدارد و دعاى حضرت خضر را بخواند یقیناً دعایش مستجاب مى‌شود. وقتى حضرت به منزل بازگشت خدمتشان مشرف شدم، چون مرا دید فرمود: براى چه کارى آمده اى؟ گفتم: به طلب دعاى خضر به حضور آمده‌ام. فرمودند : بنشین. سپس به من خطاب کردند: اى کمیل ! هنگامى که این دعا را حفظ کنى در هر شب جمعه یا ماهى یک بار، یا سالى یک بار، یا در طول عمر یک بار بخوان، خواندن این دعا تو را از شرّ دشمنان کفایت مى‌کند و یارى مى‌شوى و روزیت مى‌دهند و گناهانت آمرزیده مى‌شود.

خواندن دعای کمیل در شب جمعه

اى کمیل! طول مصاحبت و خدمتت سبب شد که تو را به چنین نعمت و کرامتى سرافراز کنم. سپس فرمود: بنویس. و دعا را به من تلقین فرمود.

با توجه به نوشته ها و اسناد مورد اشاره ی سید بن طاووس در کتاب اقبال الاعمال و تأیید علامه مجلسی، بهترین زمان برای خواندن دعای کمیل، نیمه شعبان و شب های جمعه است. در ایران نیز شیعیان این دعا را در نیمه شعبان هر سال و نیز شب های جمعه در مساجد و حسینیه ها و مکان های مذهبی به صورت جماعت می خوانند تا از آثار و برکات این دعای پرفیض برخوردار شوند.

دعا و طلب استغفار برای مؤمنین

  • دعا برای برادران دینی در شب جمعه مستحب است. چنانچه امام صادق علیه السلام به نقل امام حسن علیه السلام می فرماید: در شب جمعه مادرم فاطمه سلام الله علیها را دیدم که در محراب عبادت ایستاده بود، پیوسته رکوع مى کرد و سجده بجا مى آورد تا این که فجر طالع شد و شنیدم که براى مؤمنین، آن هم با ذکر اسامى آنان، فراوان دعا مى کرد، در حالى که براى خودش چیزى طلب نکرد. عرض کردم: مادر! چگونه است که براى دیگران دعا مى کنى اما براى خود دعا نمى کنى؟ فرمود: فرزندم! «اَلْجارُ ثُمَّ الدّار; اوّل همسایه، سپس خانه!»[۸]
  • از رسول خدا صلى الله علیه وآله نقل شده: هر کس این دعا را در شب جمعه یا روز آن هفت مرتبه بخواند اگر در این شب یا روز بمیرد داخل بهشت شود:

اَللّهُمَّ رَبّى لا اِلـهَ اِلاَّ اَنْتَ، خَلَقْتَنى وَ اَنـَا عَبْدُکَ وَ ابْنُ اَمَتِکَ، وَ فى قَبْضَتِکَ وَناصِیَتى بِیَدِکَ، اَمْسَیْتُ عَلى عَهْدِکَ وَ وَعْدِکَ مَا اسْتَطَعْتُ، اَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّ ما صَنَعْتُ، اَبُوءُ بِنِعْمَتِکَ وَ اَبُوءُ بِذَنْبى، فَاغْفِرْ لى اِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ.[۹]

خدایا! پروردگار من! معبودى جز تو نیست مرا آفریدى و من بنده تو و فرزند کنیز توام و در قبضه ی قدرت توام و اراده و اختیارم بدست توست تا آن جا که توانستم بر عهد و پیمان تو روز را به شب آورم. پناه مى برم به تو از شر آنچه کرده ام هم به نعمت تو اعتراف دارم و هم به گناه خود پس گناهم را بیامرز که براستى نیامرزد گناهان را جز تو.

  • خواندن دعاى: «اَللّهُمَّ یا شاهِدَ کُلِّ نَجْوى…»[۱۰] که در شب عرفه نیز خوانده مى شود.

اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه

تلاوت قرآن

امام صادق علیه السلام در روایتی فرمودند: هرکس در شب جمعه یا در روز جمعه سوره مبارک احقاف را بخواند، در دنیا هراسی به دلش راه نیابد و از وحشت بزرگ روز قیامت ایمن گردد و نیز فرمود:هرکس جمعه ها بر خواندن سوره مؤمنون مداومت نماید، خدای تعالی پایان کارش را به نیکبختی و سعادت قرار دهد و جایگاهش در بهشت برین با پیامبران الهی باشد.

اعمال مخصوص روز جمعه

غسل روز جمعه

یکی از اعمال مستحب روز جمعه غسل است. از امام صادق علیه السلام روایت شده که: در روز جمعه غسل کنید و این دعا را بخوانید:

أَشْهَدُ أَنْ لَاإِلٰهَ إِلّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَاشَرِیکَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ، وَاجْعَلْنِی مِنَ الْمُتَطَهِّرِینَ.

هر کس چنین نماید، برای او تا جمعه آینده حالت پاکی و طهارت پیدا شود؛ یعنی از گناهان پاک می گردد یا آنکه اعمال او با طهارت معنوی انجام می گیرد و مورد قبول حق واقع می شود و به احتیاط نزدیک تر آن است که تا جایی که ممکن است، غسل جمعه را ترک نکند. زمان مناسب برای غسل جمعه پس از طلوع فجر تا زمان ظهر است و هرچه نزدیک تر به ظهر انجام شود، بهتر است.

به فتوای اکثر فقهای شیعه، غسل جمعه مستحب مؤکد است[۱۱] و حتی برخی از مراجع در قرون گذشته آن را واجب می دانستند.[۱۲] پیامبر اکرم صلی الله در اهمیت غسل روز جمعه به امام علی علیه السلام فرموده است: «هیچگاه غسل جمعه را ترک نکن، هر چند ناچار باشی از پول غذا و خوراک خود صرفه جویی کرده و برای غسل خرج کنی؛ زیرا غسل جمعه یکی از بزرگ ‌ترین و برترین کارهای مستحب است.»[۱۳] امام علی علیه السلام هرگاه می‌خواست کسی را سرزنش کند می‌فرمود: «تو حتّی از کسی که غسل روز جمعه را ترک می‌کند ناتوان‌تری.»[۱۴]

نمازهای مخصوص روز جمعه

  • نماز ده رکعتی روز جمعه

حارث همدانی از امیرالمؤمنین علیه السلام روایت کرده: اگر بتوانی در روز جمعه ده رکعت نماز بجای آر و رکوع و سجودش را تمام و کامل ادا کن و پس از هر دو رکعت، صد مرتبه بگو:«سُبْحانَ اللّٰهِ وَبِحَمْدِهِ: پاک و منزه است خدایی که ستایش تنها شایسته اوست.» که فضیلت بسیار دارد.

  • نماز دورکعتی روز جمعه

امام صادق علیه السلام در روایتی فرمودند:

هرکس سوره «اِبراهیم» و سوره «حجر» را در دو رکعت نماز در روز جمعه بخواند، هرگز دچار پریشانی و دیوانگی و یا بلایی دیگر نشود.

پرش به محتوای اصلیرفتن به نوار ابزار درباره وردپرس ستاد اقامه نماز 11 دیدگاه در حالت رسیدگی تازه نمایش نوشته در یک پیش‌نویس تازه کپی کن سلام رحیم دخت (ادمین) بیرون رفتن تنظیمات صفحهراهنما ویرایش نوشته نوشتهٔ تازه *نسخه جدید از افزونه دیجتس در دسترس هست : 8.3.3 آموزش بروزرسانی (آپدیت) رد کردن این اخطار نوشته به‌روزرسانی شد. نمایش نوشته رد کردن این اخطار افزودن عنوان اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه پیوند یکتا: https://www.namaz.ir/amaale-rooze-jomaeh/ ‎ویرایش زیرنویس را در اینجا وارد کنید زیرنویس را در اینجا وارد کنید افزودن پروندهٔ چندرسانه‌ای افزودن فرم دیداریمتن بند P تعداد واژه‌ها: 3882 پیش‌نویس در تاریخ ۹:۵۹:۰۴ ق٫ظ ذخیره شد. آخرین ویرایش به‌دست رحیم دخت (ادمین) در آبان ۲۸, ۱۴۰۲ ساعت ۶:۲۱ ق٫ظ انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: انتشار پیش‌نمایش(در یک برگهٔ جدید باز می‌شود) وضعیت: زمان‌بندی شده ویرایشویرایش وضعیت قابلیت مشاهده: عمومی ویرایشتغییر میدان دید رونوشت‌ها: 3 مرورمرور رونوشت‌ها برنامه‌ریزی شده برای: آذر ۳, ۱۴۰۲ در ۱۲:۳۰ ویرایشویرایش تاریخ و زمان سئو: در دسترس نمی باشد خوانایی: به بهبود نیاز دارد در یک پیش‌نویس تازه کپی کن انتقال به زباله‌دان انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: دسته‌ها همه دسته‌ها پراستفاده مقالات و یادداشت ها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی آموزش نماز آیات نمازی احادیث نماز احکام نماز اخبار انتصابات بین الملل تفسیر قرآن گفتگوها مسابقات و فراخوان ها مهدویت اردبیل اشعار نماز اصفهان البرز انتشارات ستاد اقامه نماز ایلام بوشهر پرسمان نمازی پیام های معنویت تهران چند رسانه ای پادکست عکس فیلم چهار محال و بختیاری حوزه ریاست خاطرات نماز خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان داستان و روایات دسته‌بندی نشده زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگلویه و بویر احمد گلستان گیلان لرستان مازندران مجمع خیرین مسجدساز مدیریت روابط عمومی و اطلاع رسانی مرکز تخصصی نماز مرکزی معاونت اداری، مالی و پشتیبانی معاونت ‌برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی معاونت فرهنگ، آموزش و پژوهش نماز رسانه استودیو نماز رادیو نماز هرمزگان همدان یزد + افزودن دسته تازه انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: برچسب‌ها افزودن برچسب برچسب‌ها را با کاما جدا نمایید حذف شرط: مطالب ویژه مطالب ویژه انتخاب از برچسب‌های بیشتر استفاده شده انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: تصویر شاخص اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه برای ویرایش یا به‌روزرسانی روی تصویر کلیک نمایید پاک کردن تصویر شاخص انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: Yoast SEO Premium سئو خوانایی اجتماعی کلیدواژه کانونیراهنمایی در مورد انتخاب بهترین کلیدواژه کانونی(در یک برگه جدید مرورگر باز میکند) عبارات کلیدی مرتبط را دریافت کنید(در یک برگه جدید مرورگر باز میکند) ظاهر جستجو تعیین کنید که پست شما چگونه باید در نتایج جستجو به نظر برسد. پیش‌نمایش بعنوان: نتیجه موبایلنتیجه دسکتاپ پیش نمایش url: ستاد اقامه نماز www.namaz.ir› amaale-rooze-jomaeh پیش‌نمایش عنوان سئو: ... پیش نمایش متای توضیحات: آذر ۳, ۱۴۰۲ - لطفا توضیحات متا را با ویرایش اسنیپت زیر انجام دهید. اگر شما این کار را نکنید، گوگل سعی می کند یک قسمت مرتبط از پست شما را برای نمایش در نتایج جستجو پیدا کند. عنوان سئو درج متغیر عنوان برگه جداکننده عنوان سایت نامک amaale-rooze-jomaeh توضیح متا درج متغیر تجزیه و تحلیل سئو برترکلیدواژه کانونی را برای محاسبه نمره سئو وارد کنید عبارت کلیدی مرتبط را اضافه کنید عملکرد سئو را بررسی کنید محتوای شاخص انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: قالب ستاد اقامه نماز - تنظیمات اصلی طرح مترو لوگو سایدبار حالات منو اصلی تبلیغات اجزاء خلاصه نوشته منابع و گرد آورندگان نوشته پرش به محتوا دسته بندی اصلی دسته بندی اصلی - یک دسته بندی انتخاب کنید - اگر نوشته دارای دسته های متعدد است، اولین مورد انتخاب شده در اینجا برای تنظیمات مورد استفاده قرار می گیرد و در برچسب های دسته بندی ظاهر می شود. عنوان دلخواه عنوان دلخواه این عنوان به جای عنوان نوشته اصلی در صفحه تک نوشته ظاهر می شود. این نوشته را برجسته کنید این نوشته را برجسته کنید تعداد بازدید اولیه نوشته ها تعداد بازدید اولیه نوشته ها قالب نوشته استاندارد عکس ویدئو صوت اسلایدر نقشه نمایش تصویر ویژه پیشفرض انتقال به پایینانتقال به بالاتغییر وضعیت پنل: رونوشت‌ها رحیم دخت (ادمین)، 2 ثانیه پیش (آبان ۲۸, ۱۴۰۲ @ ۰۹:۵۱:۴۸) رحیم دخت (ادمین)، 16 ثانیه پیش (آبان ۲۸, ۱۴۰۲ @ ۰۹:۵۱:۳۴) [ذخیره خودکار] رحیم دخت (ادمین)، 4 روز پیش (آبان ۲۴, ۱۴۰۲ @ ۱۱:۲۲:۳۱) سپاسگزاریم از اینکه سایت خود را با وردپرس ساخته‌اید.نگارش 6.4.1 بستن کادر افزودن رسانه کارها بارگذاری پرونده‌هاکتابخانه پرونده‌های چندرسانه‌ای صافی رسانهصافی بر اساس گونه همهٔ موارد رسانه‌ای صافی براساس تاریخ همهٔ تاریخ‌ها جستجو فهرست رسانه نمایش 82 از 18663 موارد رسانه بارگذاری بیشتر جزئیات پیوست 06-12.jpg آبان ۲۸, ۱۴۰۲ 46 کیلوبایت 1200 در 800 پیکسل ویرایش تصویر حذف برای همیشه متن جایگزین اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه یاد بگیرید چطور هدف از تصویر(در یک برگهٔ جدید باز می‌شود) را شرح دهید. اگر تصویر کاملا تزئینی است، این را خالی رها نمایید.عنوان اعمال شب و روز جمعه + ادعیه و آداب مخصوص جمعه توضیح مختصر توضیح نشانی پرونده: https://www.namaz.ir/wp-content/uploads/2023/11/06-12.jpg کپی نشانی اینترنتی در کلیپ‌بورد تنظیمات نمایش پیوست چیدمان میانه پیوند به پرونده رسانه‌ای نشانی اینترنتی https://www.namaz.ir/wp-content/uploads/2023/11/06-12.jpg اندازه اندازهٔ کامل – 1200 × 800 اقدام برای رسانه انتخاب شده 1 مورد انتخاب شده است پاکسازی گذاشتن در نوشته

  • نماز جمعه

شرکت در نماز جمعه از طرف پیامبر اکرم صلی الله و امامان معصوم و بزرگان دین بسیار سفارش شده است. چنانچه پیامبر اکرم صلى الله فرمودند: آن که نماز جمعه بگزارد، حجّى مقبول برایش منظور گردد و اگر نماز عصر را هم بخواند، ثواب حج عمره را هم مى برد و اگر تا شب در جایش بماند، هر چه از خدا بخواهد به او عطا مى کند .

کیفیت خواندن نماز جمعه به این صورت است که در رکعت اولِ نماز ظهر جمعه پس از سوره حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم، بعد از سوره حمد، سوره منافقین بخواند؛ و در رکعت اول نماز عصر پس از سوره حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم پس از سوره حمد، سوره توحید را بخواند.

شیخ صدوق علیه الرحمه از امام صادق علیه السلام روایت کرده است:

«از چیزهایی که بر هر مؤمن شیعه ای واجب و لازم است این که در شب جمعه نماز را با سوره جُمُعَه و سوره سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الْأَعْلَی و در روز جمعه نماز را با سوره جُمُعَه و مُنافِقین بخواند؛ هرگاه این شیوه را رعایت کند، گویا به عمل رسول الله صلی اللّه علیه و آله رفتار نموده و ثواب و پاداشش از سوی خداوند بهشت خواهد بود.»

زیارت مخصوص امام زمان عجل الله

از مهم ترین اعمال مؤمنان در روز جمعه، انتظار فرج مهدی موعود و توجه و توسل به ایشان است. در این روز، خواندن زیارت امام زمان و دعای فرج برای تعجیل در فرج مستحب است؛ زیرا طبق برخی از احادیث و روایات، احتمال وقوع ظهور در روز جمعه بیشتر از سایر روزهاست. [۱۵]

سید بن طاووس رحمه الله در جَمالُ الْأُسْبوع گفته ابن بابویه رحمه الله از شخصی به نام صقر بن ابى دُلَف روایت کرده که:«به محضر امام هادی علیه السّلام گفتم: مولای من، حدیثى از رسول الله روایت شده که معنى آن را نمى فهمم.

فرمود: آن حدیث چیست ؟ عرض کردم: لا تُعادُوا الأیَّامَ فَتُعادیکُمْ ؛ یعنى دشمنى نکنید با روزها که آن ها با شما دشمنى خواهند کرد. مراد از ایام چیست؟

ایشان فرمود: مراد از ایّام و روزها ما هستیم، مادامى که آسمان ها و زمین بپا است ؛

شنبه ؛ به نام رسول خدا صلّى الله علیه و آله است.

یکشنبه؛ به نام امیرالمؤمنین علیه السّلام

دوشنبه؛ به نام امام حسن و حسین علیهم السّلام

سه شنبه؛ به نام امام سجاد و امام باقر و امام صادق علیهم السّلام

چهارشنبه؛ به نام امام کاظم و امام رضا و امام جواد و من (امام هادی علیه السلام)

پنجشنبه؛ به نام فرزندم حسن علیه السّلام

جمعه؛ به نام فرزند فرزندم است و اهل حق به سوى او جمع مى شوند.

این است معنى ایّام. پس با ایشان در دنیا دشمنى مکنید که با شما در آخرت دشمنى کنند. از این رو، خواندن زیارات و دعاهای منتسب به حضرت مهدی عجل الله در این روز، سفارش شده است.

زیارت امام زمان علیه السلام در روز جمعه

در این روز، حضرت قائم را زیارت کنید با این دعا:

السَّلامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّهَ اللّٰهِ فِى أَرْضِهِ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا عَیْنَ اللّٰهِ فِى خَلْقِهِ السَّلامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللَّهِ الَّذِی یَهْتَدِی بِهِ الْمُهْتَدُونَ …

برای مشاهده متن کامل زیارت، میتوانید روی نوار زیر کلیک کنید.

زیارت امام زمان(ع) در روز جمعه

السَّلامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّهَ اللّٰهِ فِى أَرْضِهِ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا عَیْنَ اللّٰهِ فِى خَلْقِهِ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللّٰهِ الَّذِى یَهْتَدِى بِهِ الْمُهْتَدُونَ، وَیُفَرَّجُ بِهِ عَنِ الْمُؤْمِنِینَ، السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْمُهَذَّبُ الْخائِفُ، السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْوَلِىُّ النَّاصِحُ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا سَفِینَهَ النَّجاهِ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا عَیْنَ الْحَیَاهِ، السَّلامُ عَلَیْکَ، صَلَّى اللّٰهُ عَلَیْکَ وَعَلَىٰ آلِ بَیْتِکَ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ، السَّلامُ عَلَیْکَ، عَجَّلَ اللّٰهُ لَکَ مَا وَعَدَکَ مِنَ النَّصْرِ وَظُهُورِ الْأَمْرِ، السَّلامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلاىَ، أَنَا مَوْلاکَ عَارِفٌ بِأُولَاکَ وَأُخْرَاکَ، أَتَقَرَّبُ إِلَى اللّٰهِ تَعَالَىٰ بِکَ وَبِآلِ بَیْتِکَ، وَأَنْتَظِرُ ظُهُورَکَ وَظُهُورَ الْحَقِّ عَلَىٰ یَدَیْکَ؛

سلام بر تو ای حجّت خدا در زمینش، سلام بر تو ای دیده خدا در میان مخلوقاتش، سلام بر تو ای نور خدا که ره‌جویان به آن نور ره می‌یابند و به آن نور از مؤمنان اندوه و غم زدوده می‌شود، سلام بر تو ای پاک‌نهاد و ای هراسان از آشوب دوران، سلام بر تو ای همراه خیرخواه، سلام بر تو ای کشتی نجات، سلام بر تو ای چشمه حیات، سلام بر تو، درود خدا بر تو و بر خاندان پاکیزه و پاکت، سلام بر تو، خدا در تحقق وعده‌ای که به تو داده از نصرت و ظهور امرت شتاب کند، سلام بر تو ای مولای من، من دل‌بسته به تو و آگاه به مقام و موقعیت دنیا و آخرت توأم و به دوستی تو و خاندانت به‌سوی خدا تقرّب می‌جویم و ظهور تو و ظهور حق را به دست تو انتظار می‌کشم؛

وَأَسْأَلُ اللّٰهَ أَنْ یُصَلِّىَ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ یَجْعَلَنِى مِنَ الْمُنْتَظِرِینَ لَکَ وَالتَّابِعِینَ وَالنَّاصِرِینَ لَکَ عَلَىٰ أَعْدائِکَ، وَالْمُسْتَشْهَدِینَ بَیْنَ یَدَیْکَ فِى جُمْلَهِ أَوْلِیَائِکَ . یَا مَوْلاىَ یَا صَاحِبَ الزَّمَانِ، صَلَواتُ اللّٰهِ عَلَیْکَ وَعَلَىٰ آلِ بَیْتِکَ، هٰذَا یَوْمُ الْجُمُعَهِ وَهُوَ یَوْمُکَ الْمُتَوَقَّعُ فِیهِ ظُهُورُکَ، وَالْفَرَجُ فِیهِ لِلْمُؤْمِنِینَ عَلَىٰ یَدَیْکَ، وَقَتْلُ الْکافِرِینَ بِسَیْفِکَ، وَأَنَا یَا مَوْلاىَ فِیهِ ضَیْفُکَ وَجَارُکَ، وَأَنْتَ یَا مَوْلاىَ کَرِیمٌ مِنْ أَوْلادِ الْکِرَامِ، وَمَأْمُورٌ بِالضِّیافَهِ وَالْإِجَارَهِ، فَأَضِفْنِى وَأَجِرْنِى صَلَوَاتُ اللّٰهِ عَلَیْکَ وَعَلَىٰ أَهْلِ بَیْتِکَ الطَّاهِرِینَ.

و از خدا درخواست می‌کنم بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستد و مرا از منتظران و پیروان و یاوران تو در برابر دشمنانت و از شهیدان پیش رویت، در شمار شیفتگانت قرار دهد، ای سرور من، ای صاحب زمان، درودهای خدا بر تو و بر خاندانت، امروز روز جمعه و روز توست، روزی که ظهورت و گشایش کار اهل ایمان به دستت در آن روز و کشتن کافران به سلاحت امید می‌رود و من ای آقای من در این روز میهمان و پناهنده به توأم و تو ای مولای من بزرگواری از فرزندان بزرگواران و از سوی خدا به پذیرایی و پناه‌دهی مأموری، پس مرا پذیرا باش و پناه ده، درودهای خدا بر تو و خاندان پاکیزه‌ات.
سید ابن طاووس فرموده است: من پس‌ازاین زیارت به این شعر تمثل می‌جویم و به آن حضرت اشاره کرده، می‌گویم:
نَزِیلُکَ حَیْثُ مَا اتَّجَهَتْ رِکَابِی‌
وَضَیْفُکَ حَیْثُ کُنْتُ مِنَ الْبِلادِ
بر تو نازل مى‌شوم هرکجا که راحله‌ام روى آورد و مرا وارد نماید

و میهمان تو هستم در هرکجا که باشم از شهرها

دعای مخصوص روز جمعه

یکی دیگر از اعمال مستحب روز جمعه، خواندن دعای مخصوص این روز است. شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان برای هر روز یک دعای کوتاه و نغز به نقل از صحیفه سجادیه آورده است. دعای روز جمعه که خواندن آن بعد از نماز صبح توصیه شده چنین است:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ الْأَوَّلِ قَبْلَ الْإِنْشَاءِ وَ الْإِحْیَاءِ وَ الْآخِرِ بَعْدَ فَنَاءِ الْأَشْیَاءِ الْعَلِیمِ الَّذِی لاَ یَنْسَی مَنْ ذَکَرَهُ وَ لاَ یَنْقُصُ مَنْ شَکَرَهُ‏ … برای دیدن متن کامل دعا روی دعای مخصوص روز جمعه کلیک کنید.

دعای مخصوص روز جمعه

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ الْأَوَّلِ قَبْلَ الْإِنْشَاءِ وَ الْإِحْیَاءِ وَ الْآخِرِ بَعْدَ فَنَاءِ الْأَشْیَاءِ

الْعَلِیمِ الَّذِی لاَ یَنْسَی مَنْ ذَکَرَهُ وَ لاَ یَنْقُصُ مَنْ شَکَرَهُ‏

وَ لاَ یَخِیبُ مَنْ دَعَاهُ وَ لاَ یَقْطَعُ رَجَاءَ مَنْ رَجَاهُ‏

اللَّهُمَّ إِنِّی أُشْهِدُکَ وَ کَفَی بِکَ شَهِیداً وَ أُشْهِدُ جَمِیعَ مَلاَئِکَتِکَ‏

وَ سُکَّانَ سَمَاوَاتِکَ وَ حَمَلَهَ عَرْشِکَ وَ مَنْ بَعَثْتَ مِنْ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ وَ أَنْشَأْتَ مِنْ أَصْنَافِ خَلْقِکَ

أَنِّی أَشْهَدُ أَنَّکَ أَنْتَ اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ وَحْدَکَ لاَ شَرِیکَ لَکَ وَ لاَ عَدِیلَ وَ لاَ خُلْفَ لِقَوْلِکَ وَ لاَ تَبْدِیلَ‏

وَ أَنَّ مُحَمَّداً صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ عَبْدُکَ وَ رَسُولُکَ‏

أَدَّی مَا حَمَّلْتَهُ إِلَی الْعِبَادِ وَ جَاهَدَ فِی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ حَقَّ الْجِهَادِ

وَ أَنَّهُ بَشَّرَ بِمَا هُوَ حَقٌّ مِنَ الثَّوَابِ وَ أَنْذَرَ بِمَا هُوَ صِدْقٌ مِنَ الْعِقَابِ‏

اللَّهُمَّ ثَبِّتْنِی عَلَی دِینِکَ مَا أَحْیَیْتَنِی وَ لاَ تُزِغْ قَلْبِی بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنِی‏

وَ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَهً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ‏ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ عَلَی آلِ مُحَمَّدٍ

وَ اجْعَلْنِی مِنْ أَتْبَاعِهِ وَ شِیعَتِهِ وَ احْشُرْنِی فِی زُمْرَتِهِ‏

وَ وَفِّقْنِی لِأَدَاءِ فَرْضِ الْجُمُعَاتِ وَ مَا أَوْجَبْتَ عَلَیَّ فِیهَا مِنَ الطَّاعَاتِ‏

وَ قَسَمْتَ لِأَهْلِهَا مِنَ الْعَطَاءِ فِی یَوْمِ الْجَزَاءِ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ‏

 

دعای ندبه از اعمال روز جمعه

دعای ندبه

دعای نُدبه از جمله دعاهای مشهورِ منتسب به حضرت مهدی عجل الله با موضوع اِستِغاثه (زاری و کمک خواستن) از ایشان و ابراز تأسف و ناراحتی از غیبت طولانی آن حضرت است. خواندن دعای ندبه به روایت سید ابن طاووس علیه الرحمه، در اقبال الاعمال در اعیاد اربعه (عید سعید فطر ، عید قربان، عید غدیر و روز جمعه) توصیه شده است.

دعا برای کفاره گناهان

مستحب است در تعقیب نماز صبح روز جمعه، پیش از هر سخنی، این دعا را بخواند تا کفّاره گناهان او از این جمعه تا جمعه ی دیگر باشد:

اللّٰهُمَّ مَا قُلْتُ فِی جُمُعَتِی هَذِهِ مِنْ قَوْلٍ، أَوْ حَلَفْتُ فِیها مِنْ حَلْفٍ، أَوْ نَذَرْتُ فِیها مِنْ نَذْرٍ، فَمَشِیْیّتُکَ بَیْنَ یَدَیْ ذٰلِکَ کُلِّهِ، فَمَا شِئْتَ مِنْهُ أَنْ یَکُونَ کَانَ، وَمَا لَمْ تَشَأْ مِنْهُ لَمْ یَکُنْ، اللّٰهُمَّ اغْفِرْ لِی وَتَجاوَزْ عَنِّی، اللّٰهُمَّ مَنْ صَلَّیْتَ عَلَیْهِ فَصَلاَتِی عَلَیْهِ، وَمَنْ لَعَنْتَ فَلَعْنَتی عَلَیْهِ.

خدایا! هر سخنی که در این جمعه ام بر زبان آورم و یا هر سوگندی که در آن ادا نمایم و یا هر نذری که در آن جاری کنم، خواست و اراده تو پیشاپیش همه ی این هاست، پس در این میان هرچه را تو بخواهی که بشود می شود و هرچه را که نخواهی نشود، بار خدایا! مرا بیامرز و از من درگذر. خدایا! هرکه را تو بر او درود فرستی پس درودم بر او باد و هرکه را تو لعنت کنی، پس لعنتم بر او باد.

تعقیب دیگر نماز صبح جمعه

شیخ طوسی رحمه الله روایت کرده که: سنّت است این دعا را در تعقیب نماز صبح روز جمعه بخواند:

اللّٰهُمَّ إِنِّی تَعَمَّدْتُ إِلَیْکَ بِحَاجَتِی، وَأَنْزَلْتُ إِلَیْکَ الْیَوْمَ فَقْرِی وَفَاقَتِی وَمَسْکَنَتِی، فَأَنَا لِمَغْفِرَتِکَ أَرْجَیٰ مِنِّی لِعَمَلِی، وَلَمَغْفِرَتُکَ وَ رَحْمَتُکَ أَوْسَعُ مِنْ ذُنُوبِی، فَتَوَلَّ قَضاءَ کُلِّ حَاجَهٍ لِی بِقُدْرَتِکَ عَلَیْهَا وَتَیْسِیْرِ ذٰلِکَ عَلَیْکَ، وَ لِفَقْرِی إِلَیْکَ فَإنِّی لَمْ أُصِبْ خَیْراً قَطُّ إِلّا مِنْکَ، وَلَمْ یَصْرِفْ عَنِّی سُوءً قَطُّ أَحَدٌ سِوَاکَ، وَلَسْتُ أَرْجُو لآخِرَتِی وَدُنْیایَ و لا لِیَوْمِ فَقْرِی یَوْمَ یُفْرِدُنِی النَّاسُ فِی حُفْرَتِی وَأُفْضِی إِلَیْکَ بِذَنْبِی سِوَاکَ.

خدایا! با حاجت خویش آهنگ تو کرده ام و امروز بر تو فرود آورده ام فقر و تنگدستی و درماندگی ام را و به آمرزش تو امیدوارتر از کردار خویشم و بخشایش و رحمت تو دامنه دارتر از گناهان من است، پس برآور نیاز مرا با قدرتی که بر آن داری و با سهولتی که نزد تو دارد و نیازی که من به تو دارم؛ چه من به خیری دست نیافته ام جز از سوی تو، جز تو هرگز کسی گزندی را از من نرانده است و برای آن جهان و این جهانم و نه برای گاه تهیدستی ام، آنگاه که مردم در قبرم تنها گذارند و گناهم را به نزد تو آورم، جز به مهر تو امید ندارم.

قرائت قرآن در روز جمعه

یکی دیگر از اعمال سفارش شده ی بزرگان دین برای روز جمعه، تلاوت قرآن است:

مستحب است پس از نماز صبح سوره مبارک الرَّحْمن را بخواند و بعد از آیه فَبِأَیِّ آلاٰءِ رَبِّکُمٰا تُکَذِّبٰانِ: کدامین نعمت های پروردگارتان را تکذیب می کنید،

بگوید: لَابِشَیْءٍ مِنْ آلآئِکَ رَبِّ أُکَذِّبُ: هیچ یک از نعمت های تو را ای پروردگارم، تکذیب نمی کنم.

شیخ طوسی رحمه الله فرموده است:

و نیز مستحب است که پس از نماز صبح روز جمعه صد مرتبه سوره توحید را بخواند و صد مرتبه بر محمّد و آل محمّد صلوات فرستد و صد مرتبه استغفار کند و سپس سوره های نساء، هود، کهف، صافات، الرّحمن را بخواند.

ذکر صلوات در روز جمعه

ذکر مخصوص روز جمعه

ذکر مخصوص روز جمعه، صلوات است. ذکر صد مرتبه صلوات بر محمد و آل ایشان، در روز جمعه باعث عزیز شدن می شود. هرکس در روز جمعه و دیگر روزها پس از نماز ظهر و نماز صبح بگوید: اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَعَجِّلْ فَرَجَهُمْ.

خدایا بر محمّد و آل محمّد سلام و درود فرست و در ظهورشان تعجیل بفرما. نمیرد تا زمانی که حضرت قائم عجّل الله تعالی فرجه الشریف را دریابد و اگر صد مرتبه این صلوات را بخواند، خداوند شصت حاجت، سی حاجت از حاجات دنیا و سی حاجت از حاجات آخرتش را برآورده سازد.

ذکر دیگر روز جمعه

مستحب است که در پایان روز جمعه ده مرتبه این ذکر را بگویید :«یَا دَآئِمَ الْفَضْلِ عَلی‏ الْبَریِّه، یا باسِطَ الْیَدَیْنِ بِالْعَطِیَّه، یا صاحِبَ الْمَواهِبِ السَّنِیَّه، صَلِّ عَلی‏ مُحَمِّدٍ وَ آلِهِ خَیْرِ الْوَری‏ سَجِیَّهً، وَ اغْفِرْ لَنا یا ذَاالْعُلَی‏ فِی‏ هَذِهِ الْعَشِیَّه» :

ای کسی که فضل و بخششت بر خلق دائمی است، و ای آن که دو دست احسانت به عطابخشی باز است، ای‏ دارنده بخشش های ارجمند، درود فرست بر محمّد و آلش که بهترین مردم اند در سرشت و نهاد، و ما را ای خدای بلند مرتبه در این شب بیامرز.

تسبیح مخصوص روز جمعه

یکی دیگر از اعمال توصیه شده ی روز جمعه، تسبیح گفتن است. مطلع نخست تسبیح این روز چنین است:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‏ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ تَأَزَّرَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَ تَکَرَّمَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ لَا یَنْبَغِی التَّسْبِیحُ إِلَّا لَهُ …

برای دیدن متن کامل تسبیح روی نوار زیر کلیک کنید.

تسبیح روز جمعه

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‏ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ تَأَزَّرَ بِهِ

سُبْحَانَ مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَ تَکَرَّمَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ لَا یَنْبَغِی التَّسْبِیحُ إِلَّا لَهُ

سُبْحَانَ مَنْ أَحْصَی کُلَّ شَیْ‏ءٍ بِعِلْمِهِ سُبْحَانَ ذِی الطَّوْلِ وَ الْفَضْلِ

سُبْحَانَ ذِی الْمَنِّ وَ النِّعَمِ سُبْحَانَ ذِی الْقُدْرَهِ وَ الْکَرَمِ

اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِکَ وَ مُنْتَهَی الرَّحْمَهِ مِنْ کِتَابِکَ

وَ بِاسْمِکَ الْأَعْظَمِ وَ ذِکْرِکَ الْأَعْلَی وَ بِکَلِمَاتِکَ التَّامَّهِ وَ تَمَّتْ کَلِمَاتُکَ (صِدْقاً وَ عَدْلًا) (سوره انعام، آیه ۱۱۵)

لَا مُبَدِّلَ لِکَلِمَاتِکَ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْکَرِیمُ یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ

أَسْأَلُکَ بِمَا لَا یَعْدِلُهُ شَیْ‏ءٌ مِنْ مَسَائِلِکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ

وَ أَنْ تَجْعَلَ لِی مِنْ أَمْرِی فَرَجاً وَ مَخْرَجاً وَ أَنْ تُوَسِّعَ عَلَیَّ رِزْقِی فِی یُسْرٍ مِنْکَ وَ عَافِیَهٍ

سُبْحَانَ الْحَیِّ الْحَلِیمِ سُبْحَانَ الْحَلِیمِ الْکَرِیمِ سُبْحَانَ الْبَاعِثِ الْوَارِثِ

سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ سُبْحَانَهُ وَ بِحَمْدِهِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیْتَ وَ بَارَکْتَ عَلَی إِبْرَاهِیمَ وَ آلِ إِبْرَاهِیمَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ

ذکر و تسبیح پیامبر اکرم صلی الله در آخر روز جمعه

تسبیح خداوند و ذکرصفات و عظمت پروردگار، با عبارات و اذکاری که پیامبر اکرم صلوات الله، تسبیح و تقدیس می فرمودند، در ساعات پایانی روز جمعه سفارش شده است:

سُبْحَانَکَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ یَا حَنَّانُ یَا مَنَّانُ یَا بَدِیعَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ یَا ذَا الْجَلاَلِ وَ الْإِکْرَامِ‏

پاک و منزهی تو خدایا هیچ خدایی غیر از تو نیست ای مهربان ای صاحب منت بر خلق ای پدید آرنده آسمانها و زمین ای صاحب جلال و بزرگواری.

زیارت اهل قبور در روز جمعه

زیارت اهل قبور

شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان در باب زیارت قبور مؤمنین به نقل از جامع الاخبار محمد شعیری اینگونه آورده است که: «ارواح مؤمنان هر جمعه به آسمان دنیا مقابل خانه های خود می آیند و از بازماندگان خود طلب مهربانی و صدقه می کنند.»

امام محمد باقر علیه السلام درباره زیارت اهل قبور فرمود: «چون روز جمعه شد آنان را زیارت کن، چون هر کدام از آنان در ضیق و تنگی باشد در بین طلوع صبح صادق و طلوع آفتاب گشایش می یابد، و لذا در این موقع در هر روز، از کسی که به زیارت او رفته باشد، علم و اطّلاع پیدا می کند، ولیکن چون آفتاب طلوع کند آنها رها می شوند و دیگر قادر بر جهت گیری در امور دنیا و زیارت اهل خود نیستند.

عرض کردم: آیا آنها از افرادی که به زیارت قبور آنها می روند علم پیدا می کنند و خوشحال می شوند؟ فرمودند: آری خوشحال می شوند، و نیز از بازگشت زائرین از قبور به محلّ های خود وحشت می کنند.»[۱۶]

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «هر که قبر پدر و مادر یا یکی از آن دو را هر روز جمعه زیارت کند و کنار قبر آنها سوره یس را بخواند خداوند به شمار هر حرفی از آن، آمرزش و رحمتی نصیبش کند.»[۱۷]

کوتاه کردن ناخن

از امام صادق علیه السلام روایت شده است که فرمود: «ناخن گرفتن در روز جمعه انسان را در برابر بیمارى‌هاى خوره، کورى وپیسى بیمه مى‌کند. واگر در روز جمعه نیاز به گرفتن ناخن‌ها نباشد آن را سوهان بکش تا ریزه‌هایى از آن جدا شود».[۱۸]

ایشان در حدیث دیگری فرمودند: «هر جمعه شارب و ناخن خود را بگیرید واگر ناخن ‌هایتان کوتاه است در روز جمعه آن را سوهان بکشید، تا مبتلا به دیوانگى وخوره وپیسى نشوید».[۱۹]

آموختن مسائل دینی

طلب علم، همواره مورد تأکید بزرگان دین بوده است. از امام صادق علیه السلام روایت شده است که ایشان فرمودند:

«بدا به حال مسلمانی که روز جمعه را در هفته صرف یادگیری مسائل دینی خود نکند و برای این کار، خود را از کارهای دیگر فارغ نسازد.»

صدقه دادن

امام صادق علیه السلام می فرمایند:«الصَّدَقَهُ لَیْلَهَ اَلْجُمُعَهِ بِأَلْفٍ وَ اَلصَّدَقَهُ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ بِأَلْفٍ» ثواب صدقه در شب و روز جمعه هزار برابر است.[۲۰]

استغفار کردن

مستحب است در ساعات پایانی روز جمعه ذکر أَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبِّی وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ گفته شود: بعد از عصرِ روز جمعه، هفتاد بار، این ذکر را بخواند تا حق تعالی گناهان او را بیامرزد.

خواندن دعاهایی از صحیفه سجادیه

خواندن دعای «یا مَنْ یَرْحَمُ مَنْ لا تَرْحَمُهُ الْعِبادُ» و دعای «اَللّهُمَّ هذا یَوْمٌ مُبارَکٌ» را که هر دو از دعاهای صحیفه کامله سجّادیه هستند، در روز جمعه سفارش شده است.

خواندن دعای سمات

دعای سمات ازجمله دعا‌هایی است که خواندن آن در روز جمعه، سفارش شده و از ارزش و جایگاه بسیاری برخوردار است، زمان مناسب خواندن این دعا، غروب روز‌های جمعه است. دعای سمات از زبان امام باقر علیه السلام روایت ‌شده است.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز

پی نوشت ها

  1. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۷، ص۳۷۶
  2. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۷، ص۳۸۱-۳۸۲.
  3. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۹۷.
  4. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۷، ص۳۷۵
  5. بحارالانوار، جلد ۸۶، صفحه ۳۱۴، حدیث ۲۱.
  6. کافى، جلد ۳، صفحه ۴۱۶، حدیث ۱۳.
  7. بحارالانوار، جلد ۸۶، صفحه ۳۱۳، حدیث ۲۰.
  8. علل الشرایع، جلد ۱، صفحه ۱۸۲ و بحارالانوار، جلد ۸۶، صفحه ۳۱۳، حدیث ۱۹
  9. بحارالانوار، جلد ۸۶، صفحه ۳۱۳، حدیث ۲۰.
  10. اقبال، صفحه ۳۲۵.
  11. المعتبر ۱/ ۳۵۳ ؛ تذکره الفقهاء ۲/ ۱۳۷ ۱۳۸ ؛ علامه حلی، مختلف الشیعه، ج۱، ص۳۱۸ ۳۱۹.
  12. الهدایه، ص۱۰۲؛ المقنع، ص۱۴۴
  13. مجلسی، بحار الأنوار، ج۷۸، ص۱۲۹.
  14. علل الشرایع، ج۲، ص۲۸۵
  15. بحار الانوار، ج۹۹، ص۲۱۵
  16. بحارالانوار، جلد۶، صفحه ۲۵۶
  17. کنز العمال، حدیث ۴۵۵۴۳
  18. کافى، ج ۶، ص ۴۹۰، ح ۲؛ ثواب الأعمال، ص ۴۲، ح ۵.
  19. کافى، ج ۶، ص ۴۹۰، ح ۳؛ تهذیب، ج ۳، ص ۲۶۰، ح ۶۲۸.
  20. مستدرک الوسائل، ج۶، ص۱۰۶

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا