مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار خواندن سوره همزه

هُمَزه سوره صد و چهارم قرآن است که ۹ آیه دارد و در جزء سی قرآن قرار گرفته است. این سوره در مکه بر پیامبر (ص) نازل شده و از سوره‌های مکی بشمار میرود. در مضمون سوره همزه پروردگار انسان‌های مال‌اندوز را که با عیب‌جویی از مردم می‌خواهند بر آنان برتری خود را نشان دهند به آتش خُرد کننده تهدید می‌کند. در فضیلت سوره همزه روایات متعددی ذکر شده است که قرائت آن موجب اعطای حسنه و پاداش، رهایی از فقر و تنگدستی، فراخی روزی و ایمن بودن از مرگ بد می‌شود. از آثار و برکات سوره همزه میتوان به بستن زبان بدگویان، از بین بردن درد چشم و دفع چشم نظر اشاره نمود، با ما همراه باشید.

علت نامگذاری سوره هُمَزه و ویژگی‌های آن

علت نامگذاری سوره همزه «به‌دلیل لفظ (الهمزه) در آیه اول این سوره است. اسم همزه در مصاحف و بیشتر تفاسیر برای این سوره، معروف است» (۱). به‌طوری که «در کلام ابن عباس و تفسیر طبری از اسم همزه برای این سوره استفاده شده است» (۲). سوره همزه « ۹ آیه، ۳۳ کلمه و ۱۳۰ حرف دارد» (۳، ۴، ۵). محورهای اصلی سوره همزه «سرزنش ثروتمندان و یادآوری معاد است» (۶). در مورد تاریخ نزول این سوره آمده است که «این سوره در ما بین هجرت مسلمین به حبشه و اسراء و بعد از سوره قیامت نازل شده است» (۷). سوره همزه «در چینش کنونی قرآن سوره صد و چهارم قرآن است و ترتیب نزول سوره همزه سوره سی و دوم است» (۸ ، ۹).

سوره همزه را از «سور مفصلات قرآن می‌دانند و محتوای این سوره تهدید شدیدی است به افرادی که به جمع مال علاقه زیادی دارند و می‌خواهند با جمع مال بیشتر بر سر و گردن مردم سوار شوند و بر آنان کبر بورزند و به همین دلیل از مردم عیب‌هایی می‌گیرند که عیب به‌شمار نمی‌رود» (۱۰، ۱۱).

فضائل و پاداش خواندن سوره همزه

در روایات به فضائل خواندن سوره همزه اشاره شده است که در ادامه آن‌ را ذکر می‌کنیم.

اعطای حسنه فراوان

از رسول خدا (ص) روایت شده است که «هر کس سوره همزه را بخواند به عدد هر یک از افرادی که پیامبر (ص) و یارانش را مورد استهزا و تمسخر قرار داده‌اند ده حسنه به او پاداش داده خواهد شد» (۱۲).

قرائت سوره همزه در نماز

همچنین در روایات ذکر شده است که «هر کس در نمازهایش سوره همزه را بخواند به اندازه دنیا ثواب و پاداش او داده خواهد شد» (۱۳).

فضیلت و آثار خواندن سوره همزه

آثار و برکات خواندن سوره همزه

در روایت‌هایی به آثار و برکات خواندن سوره همزه اشاره شده است که آن‌ها را ذکر می‌کنیم.

برطرف شدن فقر و تنگدستی

از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمودند «هر کس سوره همزه را در نماز واجب بخواند فقر و تنگدستی او از بین خواهد رفت و روزی و معیشت او زیاد می‌شود و همچنین گرفتار مرگ‌های بد نخواهد شد» (۱۴).

دفع و بستن زبان بدگویان

 از امام صادق (ع) نقل شده است که «برای دفع و بستن زبان بدگویان سوره همزه را بیست و یک بار قرائت کنند و همچنین اگر سوره همزه نوشته شود و همراه داشته باشند برای دفع و بستن زبان بدگویان مؤثر است» (۱۵).

رهایی از چشم درد

در روایت آمده است که «هر گاه سوره همزه را بر کسی که دچار درد چشم شده است به‌طور مستمر تلاوت کنند با توکل و یاری پروردگار از ناراحتی درد چشم رها خواهد شد» (۱۶).

دفع چشم نظر

از دیگر خواص خواندن سوره همزه دفع چشم نظر است. در روایت ذکر شده است که «اگر سوره همزه را بر انسان نظر خورده بخوانند به یاری پروردگار موجب دفع نظر خواهد شد» (۱۷).

سخن پایانی

سوره هُمَزَه یا لُمَزه صد و چهارمین سوره از قرآن مجید است که در جزء سی‌ام قرآن جای دارد. «همزه» و «لمزه»» به معنای عیب‌جو و بدگو هستند. خداوند متعال در این سوره مال‌اندوزانی را که با عیب‌جویی از مردم می‌خواهند بر آنان برتری بجویند، تهدید به آتش خُردکننده می‌کند. میتوان با تداوم در خواندن این سوره از آثار و ثواب آن بهره مند شد. از اینکه تا انتهای مطلب با ما همراه بودید متشکریم.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. اسماء سور قرآن و فضائلها، ص ۵۵۵.
  2. همان، ص ۵۵۶.
  3. الکشف و البیان، ج ۱۰، ص ۲۸۵.
  4. همان.
  5. همان.
  6. تفسیر قرآن مهر، ج۲۲، ص ۳۳۸.
  7. حجه‌التفاسیر و بلاغ‌الاکسیر، مقدمه اول، ص ۳۶.
  8. تفسیر قرآن مهر، ج۲۲، ص ۳۳۷.
  9. التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ص ۱۳۶.
  10. التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ث ۳۱۳.
  11. ترجمه تفسیر المیزان، ج۲۰، ص ۶۱۵.
  12. مجمع‌البیان. درمان با قرآن، ص ۱۶۳.
  13. الاحتجاج، ج۲، ص ۳۰۳.
  14. ثواب‌الاعمال، ص ۲۸۳. فقه‌الرضا، ص ۳۴۴.
  15. خواص‌الایات، ص ۱۶۳.
  16. مصباح، ص ۴۶۱، درمان با قرآن، ص ۱۶۳.
  17. خواص‌الایات، ص ۱۶۳، تفسیر برهان، ج۵، ص ۷۵۳.

نوشته های مشابه

۱۱ دیدگاه

  1. سلام وقت بخیر خسته نباشید امیدوارم که صحتمند باشید.
    ببخشید یک سوال داشتم راجع به خواندن سوره همزه امام صادق ع فرموده است سوره همزه را در نماز واجب خود بخواند. در نماز واجب چگونه خوانده می شود آیا منظور بعد از نماز خوانده شود وقتی نماز تمام میشود؟
    لطفا معلومات بدهید خیلی ممنون

    1. سلام و وقت بخیر
      منظور این هست که در یکی از رکعات اول یا دوم بعد از حمد به جای سوره ی توحید میتونید همزه رو بخونید

  2. خیلی ممنون از شما
    آیا اگر بجایی سوره توحید سوره همزه را بخونیم این نماز به درگاه حق قبول میشه یک نماز کامل ؟

      1. خیلی ممنونم از شما استاد گرامی.
        ببخشید استاد گرامی در نماز های یومیه یعنی در نماز صبح در رکعت اول سوره تین و در نماز ظهر در رکعت اول سوره همزه و در نماز عصر در رکعت اول سوره شمس و در نماز مغرب در رکعت اول سوره کوثر و در نماز عشا در رکعت اول و پس از سوره حمد سوره لیل را قرائت کنیم نماز کامل به درگاه حق قبول میشه لطفا معلومات بدهید خیلی ممنون

          1. خیلی ممنونم از شما استاد گرامی.
            یه سوال داشتم راجع به نماز یومیه؟؟؟؟
            ببخشید استاد گرامی در نماز های یومیه یعنی در نماز صبح در رکعت اول سوره تین و در نماز ظهر در رکعت اول سوره همزه و در نماز عصر در رکعت اول سوره شمس و در نماز مغرب در رکعت اول سوره کوثر و در نماز عشا در رکعت اول و پس از سوره حمد سوره لیل را قرائت کنیم آیا نماز ما به در گاه حق قابل قبول است یا اشکال ندارد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ میشه توضیح بدهید لطفا

          2. سلام و احترام. نکته اول اینکه اونی که در مطلب گفته شده صرفا سوره همزه هست اون هم در یکی از نماز ها (و در یکی از رکعت های اول یا دوم)و بجای سوره توحید خونده میشه. یعنی حمد و بعدش همزه
            دوم اون موردی که شما گفتید رو اطلاعی از صحتش ندارم و اگر برفرض درست باشه. یعنی در رکعات اول بعد از حمد سوره های مذکور خونده میشه و در رکعت دومشون حمد و توحید. در این صورت مشکلی نداره(باز هم تاکید میکنم اگر حدیثی که خودتون فرستادید صحیح باشه)

  3. درست است خیلی ممنونم استاد گرامی.
    در کتاب ثواب الاعمال در صفحه ۱۲۳ حدیث آمده از حضرت امام جعفر صادق ع که فرمودن هر کسی در نماز های واجب یا مستحب خود سوره تین را قرائت کند از نعمت های بهشتی برایش داده میشود تا راضی شود.
    و همچنان امام جعفر صادق ع فرمودن هر کسی سوره همزه در نماز های واجبش قرائت کند فقر از او زایل شده و مرگ های بد از او دور می شود. و حدیث در کتاب فقه الرضا صفحه ۳۴۴ آمده.
    یک سوال در ذهنم پیدا شد استاد گرامی منظورم است ما در نماز های پنچ گانه یومیه ما می توانم در یک روز در نماز ظهر و عصر فقط در رکعت اول بجای سوره توحید سوره همزه را بخونیم و در رکعت دوم سوره حمد و توحید را بخونیم. و در نماز مغرب و ایشا فقط در رکعت اول بجای سوره توحید سوره تین را قرائت کنیم و در رکعت دوم سوره حمد و توحید را بخونیم ؟؟ یا واضح تر سوال کنم مثلا من نماز ظهر میخونم در رکعت اول سوره حمد و سوره همزه را و در رکعت دوم سوره حمد و توحید را. و نماز عصر میخونم در رکعت اول سوره حمد و سوره همزه را در رکعت دوم سوره حمد و توحید را. این طوری .
    و نماز مغرب میخونم در رکعت اول سوره حمد و تین را و در رکعت دوم سوره حمد و توحید را میخونم. نماز ایشا میخونم در رکعت اول سوره حمد و سوره تین را و در رکعت دوم سوره حمد و سوره توحید را میخونم نماز هایم را تمام میکنم آیا این نماز قبول میشه به درگاه خداوند. لطفا در باره آن معلومات و توضیح بدهید

    1. سلام و احترام . با شرایطی که فرمودید نمازتون صحیحه
      فقط یک نکته اختیاری اینکه میتونید برای مثال در نماز ظهرتون در یکی از رکعات نماز ، بجای سوره توحید همزه رو بخونید و در نماز عصر هم در یکی از رکعات بجای توحید، تین رو بخونید. الزامی به اینکه ظهر و عصر و یا مغرب و عشا یکی باشند نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا