احکام نماز

مواردی که لازم نیست بدن یا لباس نمازگزار پاک باشد!

فرد نمازخوان باید با لباسی پاک، مباه و … نماز بخواند. اما مواردی پیش می آید که نیازی به پاک کردن آن آلودگی نیست و بدون نیاز به تطهیر آن میتوان با نجس بودن لباس نمازگزار، نماز خواند. با ما همراه باشید تا در ادامه به این موارد اشاره کنیم.

در چه مواردی نیاز نیست لباس یا بدنمان برای نماز پاک نباشد؟

  •  آن که پوست یا لباس او از طریق زخم، جراحت یا دمل، به خون آلوده شده باشد.
  • خونی که روی لباس یا بدن فرد نمازگزار است کمتر از درهم (به اندازه بند انگشت اشاره) باشد.
  • لباس های کوچک نمازگزار مثل جوراب که با آن نمیتوان عورت انسان را پوشاند، نجس باشد.
  • شرایطی باشد که نمازگزار ناچار شود با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
  • طبق نظر آیت الله مکارم شیرازی زنی که پرستار بچه است و لباس طاهر جایگزین نداشته باشد و یا امکان تطهیر لباس نباشد میتواند یک شبانه روز با آن لباس نماز بخواند.

این چهار مورد شرایط کلی بود که میتوان هنگام نماز خواندن و نجس بودن لباس نمازگزار، مد نظر گرفت. اما این شرایط دارای جزئیاتی هستند که به آنها می پردازیم.

آلوده شدن لباس فرد نمازگزار از طریق زخم، جراحت و یا دمل

  • اگر در بدن انسان خون ، جراحت و یا دمل وجود داشته باشد و شرایط به گونه ای باشد که آب کشیدن و یا لباس عوض کردن برای شخص سخت باشد، تا زمانی که زخم و … خوب نشده باشد، میتواند با آن خون نماز بخواند. این حکم برای چرکی که همراه با خون خارج میشود و یا دوایی که روی زخم میگذارند و نجس میشود نیز صحیح است.
  • بریدگی یا جراحتی که سریع خوب میشود و شستن آن دارای زحمت نبوده و آسان باشد باید شسته شود و نجاست برطرف گردد و گرنه نماز باطل است.

مواردی که لازم نیست بدن یا لباس نمازگزار پاک باشد!

وجود خون کوچک روی لباس نمازگزار

  • اگر خون کوچکی روی لباس نمازگزار باشد (و شرایط بند اول بر آن صدق نکند) و کمتر از بند انگشت اشاره باشد. نماز خواندن با آن اشکالی ندارد. ولی اگر مقدار آن بیش از یک درهم باشد نماز خواندن با آن صحیح نیست.
  • خون کمتر از درهم باید: خون حیض، نفاس ، استحاظه، فرد کافر، حیوان نجس العین مانند سگ و خوک، حرام گوشت، مردار نباشد.
  • رطوبتی از خارج به آن نرسیده و یا پخش نشده باشد، مگر اینکه رطوبت در خون مستهلک شده و مجموع اندازه هردوی آنها از یک درهم کمتر باشد.
  • اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه‌ی رسیدن به خون، نجس شود، نمی‌شود با آن نماز خواند.

نجس شدن لباس های کوچک نمازگزار

  • لباس های کوچک مانند جوراب، دستکش و .. که با آن نمیتوان عورت را پوشاند و همچنین انگشتر یا دستبند و امثال آن اگر با نجاستی تماس پیدا کند و نجس شود، نماز خواندن با آن اشکالی ندارد. هرچند بسیار بهتر است که نجاست برطرف شود.
  • وسایلی مانند دستمال کاغذی، کیف، کارت، چاقو ، کلید و … اگر نجس باشند در صورتی که نتوان با آن عورت را پوشاند، نماز خواندن با آن اشکالی ندارد.

فردی که ناچار است با لباس نجس نماز بخواند

گاه شرایطی ایجاد میشود که فرد چاره ای جز خواندن با لباس یا بدن نجس ندارد. مثلا هوا بسیار سرد باشد یا آب نباشد. در این صورت نماز فرد صحیح است.

کلام آخر

در این پست به معفوات نجاست لباس هنگام خواندن نماز اشاره کردیم . در حالت کلی بهترین حالت این است که نجاستی روی لباس نباشد و با ظاهری پاک و مرتب، امر خداوند متعال را با اقامه نماز به جا آوریم. عمده نظر مراجع تقلید، مطابق با شرایط گفته شده است اما بهتر است برای اطمینان از نظر مرجع تقلید خود نیز مطلع شوید.

نوشته های مشابه

۱۶ دیدگاه

  1. سلام آبی که پس از شست و شوی خودمان بر روی لباس زیر چکه می کند آیا باعث نجس شدن آن می شود و نماز با آن چه حکمی دارد؟

    1. سلام و عرض ادب
      معمولا پس از شستشو ذرات بول یا غائطی در روی پوست دیده نمیشود و اصطلاحا بدن تمیز شده و آبی که پس از شستشو بر لباس چکه میکند تمیز است. مگر اینکه یقین پیدا کنید که نجس است یا ذرات بول و غائط رو مشاهده بفرمایید.
      بطور خلاصه: لباس و بدن نجس نمی شود مگر اینکه یقین داشته باشید ذرات نجاست همراه آب با لباس برخورد کند.

  2. سلام. آیا کسی که مشکلی ادرار دارد یا که چند قطره از ادرار اش ناخداگاه از پیش اش بالای زیر پوش یاهم لباسش رفت نماز اش قبول می شود یا نه ؟

    1. سلام و احترام فکر کنم باید لباستون رو برای نماز عوض کنید
      در این مورد با دفتر مرجع تقلیدتون تماس بگیرید و مفصل توضیح بدید بهشون

  3. سلام . من ناخن پام در اثر ضربه آسیب دیده (زیرناخن) و خب خون متوقف نمیشه و فرصت هم نیست (نماز قضا میشه) . میشه روش دستمال ببندم و نماز بخونم (ناخن پام شکسته و تقریبا جدا شده)

    1. سلام و عرض ادب
      اگه بدون دستمال یا باند خون ریزی متوقف نمیشه باید با دستمال تمیز یا باند ببندید پس از اینکه ی مقداری به ثبات رسید و خونریزی شدیدی نداشتید و دستمالی که بستید هم تمیز دیده شد. از روی دستمال وضوی جبیره بگیرید(البته اگه ناخن بزرگ پاتون باشه) و بعد نمازتون رو بخونید

  4. شما اینجا نوشتید چاقوی نجس ، این نشون میده که میتونند توی جیبشون چاقو داشته باشند و اینو رواج میده ، لطفاً اصلاح کنید 👇
    دستمال کاغذی، کیف، کارت، چاقو ، کلید و … اگر نجس باشند در صورتی که نتوان با آن عورت را پوشاند، نماز خواندن با آن اشکالی ندارد

    1. سلام و احترام
      تشکر از نظر جنابعالی
      حکم گفته شده بازگو شده از نظرات مراجع تقلیده و لزومی به اینکه حتما اون وسیله در جیب شخص باشه نیست. فقط نمونه هست که اگر باشه همچین حکمیو داره. همونطور که در حکم سیگار گفته نشده ولی متاسفانه به وفور در جیب افراد پیدا میشه

    1. سلام و احترام
      نظر آیت الله سیستانی: خون حیض، هر اندازه که در بدن یا لباس نمازگزار باشد – حتّی کمتر از یک درهم – نماز با آن باطل است.

    2. اگه پریود بشیم و لباس زیرمون خونی شده باشه و بشوریمش واندازه بند انگشت جای لکه خونی روش مونده باشه و هرچی بشوریم ردش نره نمازه خواندن با اون لباس زیر با طل است خیلی کمرنگ ردش مونده باشه ؟؟!!!

  5. با سلام اگر هنگام شستشوی بدن زیر دوش مقداری … از بدن خارج شود و بعد از اتمام دوش و بیرون آمدن از حمام متوجه شویم که مقداری از موها خشک مانده آیا همه بدن و لباس ها نجس هستند ؟ ،( منظورم غسل نیست شستشو و دوش گرفتن عادی )

    1. با سلام
      بحث رعایت بالا به پایین هست. اگر به ناحیه ای که خورده و نجس شده از یکم بالاتر بشورین تا پایین و پاهاتون که کامل شسته بشه اوکیه. که فک کنم منظورتون این بود
      اما اگه بر فرض به موهاتون خورده اونوق باید موهاتون هم شسته بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا