احکام نماز
ترتیب خواندن نمازهای یومیه و احکام مربوط به آن
خواندن نماز های واجب یومیه بر هر مسلمان مکلفی واجب است. ترتیب خواندن نماز ها بین نماز های ظهر و عصر و همچنین مغرب و عشاء بیشتر نمود پیدا میکند و رعایت کردن ترتیب خواندن این نماز ها واجب میباشد. با ما همراه باشید تا به احکام ترتیب نمازهای یومیه بپردازیم.
اگر نماز عصر را قبل از نماز ظهر و یا عشاء را قبل از نماز مغرب بخوانیم چه حکمی دارد؟
همانطور که در مقدمه به آن اشاره شد، رعایت ترتیب در نماز های ظهر و عصر و همچنین مغرب و عشاء واجب است . و اگر عمدا قبل از خواندن نماز ظهر ، نماز عصر خوانده شود و یا قبل از نماز مغرب، نماز عشاء خوانده شود. نماز باطل است.
البته هرگاه کسی بر اثر اشتباه یا غفلت، نماز دوم( عصر یا عشاء) را بر نماز اول( ظهر یا مغرب) مقدم بدارد، مثلاً نماز عصر را جلوتر از ظهر بخواند و بعد از تمام شدن نماز متوجه شود. نماز او صحیح است.
سایر احکام ترتیب نمازهای واجب یومیه
- اگر نمازگزار به نیت نماز ظهر مشغول نماز بشود و در بین نماز یادش بیاید که قبلا نماز ظهر را خوانده است، باید این نماز را بشکند و بعد از آن نماز عصر را بخواند. نمیتوان نیت را به نماز عصر برگرداند و همینطور در نماز مغرب و عشاء نیز اگر به نیت نماز مغرب نماز را شروع کرده و در بین نماز یادش بیاید که نماز مغرب را خوانده نمیتواند نیت را به نماز عشاء تغییر دهد، باید نماز را شکسته و نماز بعدی را از اول بخواند.
- اگر به فکر اینکه نماز ظهر را خوانده است به نیت نماز عصر مشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که قبلاً نماز ظهر را نخوانده ، در صورتی که در وقت مشترک نماز ظهر و عصر باشد، باید بلافاصله نیت خود را به نماز ظهر برگرداند و نماز را تمام کند و پس از آن، نماز عصر را به جا آورد، و اگر این اتفاق در وقت مخصوص به نماز ظهر یعنی به قدر چهار رکعت از اول ظهر افتاده باشد احتیاط واجب آن است که نیت را به نماز ظهر برگرداند و نماز را تمام کند ولی بعداً هر دو نماز (ظهر و عصر) را به ترتیب به جا آورد، و همین تکلیف در مورد نماز مغرب و عشا نیز هست.
- اگر در نماز عشا، قبل از رکوع رکعت چهارم شک کند که نماز مغرب را خوانده است یا نه، اگر وقت به قدری باشد که بعد از تمام شدن نماز، نیمه شب شرعی میشود، باید به نیت عشا نماز را تمام کند،و اگر بیشتر وقت دارد،باید نیت را به نماز مغرب برگرداند و نماز را سه رکعتی تمام کند،بعد نماز عشا را بخواند.
- اگر در نماز عشا و همچنین پس از رسیدن به رکوع رکعت چهارم شک کند که نماز مغرب را خوانده یا خیر، باید نماز را تمام کند، سپس نماز مغرب را بخواند، اما اگر این شک در وقت مخصوص به نماز عشا(یعنی اندازه خواندن یک نماز چهار رکعتی قبل از نیمه شب شرعی) باشد خواندن نماز مغرب لازم نیست.
آیا برای ثواب بیشتر میتوان ابتدا نماز عشاء را با جماعت خواند سپس مغرب را بصورت فردی خواند؟
خیر این کار جایز نیست.