مقالات و یادداشت ها

زندگی نامه و نماز امام هادی علیه السلام

امام علی بن محمد مشهور به امام هادی یا امام علی النقی علیه السلام، امام دهم شیعیان و فرزند امام محمدتقی جواد الائمه علیه السلام است. این امام بزرگوار به مدت ۳۴ سال از سال ۲۲۰ هجری قمری (زمان شهادت امام جواد علیه السلام) تا سال ۲۵۴  که در شهر سامرا به شهادت رسیدند، وظیفه امامت مسلمین را بر عهده داشته است. از امام هادی علیه السلام احادیث فراوانی در مورد امور اعتقادی، تفسیر آیات قرآن، فقه و هچنین اخلاق وجود دارد. در این مطلب سعی داریم مختصری بر زندگی نامه و نماز امام هادی علیه السلام بپردازیم. با ما همراه باشید.

فعالیت های امام هادی علیه السلام

امام هادی علیه السلام در دوران حیات خویش بشدت تحت نظر خلفای آن زمان بود و از محدودیت بسیاری برای نمایش اسلام راستین برخوردار گردید. با این حال دست از فعالیت برنداشته و متناسب با شرایط زمان به تبلیغ و تبیین اسلام می پرداخت. ایشان از راه های گوناگون به مردم آگاهی داده و در جلسات پرسش و پاسخ های علمی، مقام علمی و الهی خود و همچنین عدم مشروعیت حکومت بنی عباس را آشکار می نمود. از فعالیت های مهم این امام بزرگوار، آماده کردن مردم و شیعیان برای غیبت پیشوای دوزادهم شیعیان یعنی امام مهدی علیه السلام بود.

شبهه زدایی علمی

در زمان حکومت بنی عباس، تمایل به مسائل فرهنگی و علمی بیشتر خود را نمایان میکرد. همچنین ترجمه بسیاری از کتاب های علمی مناطق جهان به زبان عربی باعث تغییر و تحولات فراوانی در شرایط و اوضاع علمی مردم شد. نفوذ علم سایر مناطق جهان باعث ایجاد شبهات فراوانی مانند نسبت دادن جسم به خداوند، جبر مطلق و اختیار مطلق و… شد. امام هادی علیه السلام با پاسخ های علمی و منطقی هم باعث شبهه زدایی مسلمانان و شیعیان شدند و حقانیت مواضع شیعه را تبیین نمودند.

تربیت افراد شایسته

یکی از اقدامات و فعالیت های امام هادی علیه السلام، تعلیم و تربیت شاگردان و افراد شایسته بوده است. برجسته ترین این افراد عبارتند از:

  • عبدالعظیم حسنی (ره)، که مرقد وی در شهر ری می باشد و از یاران امام عسکری علیه السلام بود
  • حسن بن راشد، مشهور به ابوعلی و وکیل امام هادی علیه السلام
  • عثمان بن سعید عمری، که از یازده سالگی در محضر امام هادی علیه السلام بود و بعدها یکی از نایبان خاص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شد

تبیین جایگاه امامت از طریق ادعیه و زیارات

در زمان امام هادی علیه السلام باید اصالت جایگاه امامت حفظ و معرفی میگردید. امام هادی علیه السلام با ادعیه و زیاراتی که دارای دلایل بسیاری بر حقانیت جایگاه ائمه و اهل بیت هست به حفظ این جایگاه پرداخت. از مشهورترین این ادعیه ها، زیارت جامعه کبیره و زیارت غدیریه است.

زیارت جامعه کبیره

زیارت جامعه کبیره از معروف ترین و شناخته شده ترین زیارات است. علامه مجلسی (ره) در مورد صحت سند آن می گوید: «این زیارت دارای بهترین سند، عمیق ترین مفهوم، فصیح ترین الفاظ، بلیغ ترین معناو عالی ترین شأن است و امام هادی علیه السلام در این زیارت شاخصه ها و پایه های اصلی شیعه را بیان فرمودند.

زیارت غدیریه

این زیارت به زیارت امیرالمؤمنین در عید غدیر خم نیز شناخته میشود. زمانی که معتصم امام علیه السلام را از مدینه به سامرا فرا خواند، ایشان به زیارت امام علی علیه السلام رفته و این زیارت را قرائت نمودند که در ضمن آن یکصد و پنجاه منقبت از مناقب امام علی علیه السلام بیان فرموده و از برخی مشکلات سیاسی و اجتماعی که ایشان را آزرده کرده بود، سخن گفتند.

زندگی نامه و نماز امام هادی علیه السلام

امام هادی علیه السلام و نماز

قطب راوندی در اخلاق و حالات امام هادی علیه السلام گفته: وقتی شب فرا می رسید، به قبله رو می کرد و مشغول عبادت می گشت و ساعتی از عبادت باز نمی ایستاد. و بر تن شریفش جبه ایی بود از پشم و سجّاده اش بر حصیری بود و پیوسته لب مبارکش در تسبیح ذکر خدا بود.

علاوه بر این در اهمیت این امام معصوم به نماز روایت شده است که: هربار که متوکل ملعون، مامورانش را برای تفتیش و بازرسی به منزل آن حضرت فرستاده بود، مأموران متوکل در هر دفعه که وارد خانه می شدند، می دیدند که امام بر روی سجّاده حصیری اش مشغول عبادت و نماز خواندن بود و یا قرآن تلاوت می کرد.

مناجات امام هادی در نماز شب

امام هادی علیه السلام هنگام شب به درگاه خدا روی می آورد و شب را با حالت خشوع، به رکوع و سجود سپری می کرد و بین پیشانی نورانی اش و زمین، جز سنگریزه و خاک حائلی وجود نداشت و پیوسته با خدایش در مناجات بود و عرض می کرد: «الهی مُسیی ءٌ قَدْ وَرَدَ وَ فَقیرٌ قَدْ قَصَدَ…» پروردگارا! گنهکاری بر تو وارد شده و تهیدستی به تو روی آورده است؛ تلاشش را بی نتیجه مگردان و او را مورد عنایت و رحمت خویش قرار ده و از لغزشش در گذر.

چهار توصیه کلیدی از امام هادی به شیعیان

در روایتی از کتاب تحف العقول از امام هادی علیه السلام آمده است: اِتَّقُوا اللّه َ. و کُونُوا زَینا و لا تَکُونوا شَینا، جُرُّوا إلَینا کُلَّ مَوَدَّهٍ، وَ ادفَعُوا عَنّا کُلَّ قَبِیحٍ.

امام فرمود: از خدا بترسید و مایه آبرو باشید نه مایه بدنامی. محبّت‌ها را به سوی ما جلب کنید و هرگونه زشتی را از ما دور سازید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا