مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار و برکات خواندن سوره طارق

طارق هشتاد و ششمین سوره قرآن است که در مکه بر پیامبر (ص) نازل شده است. این سوره از جمله سوره‌های کوتاه قرآن به‌شمار می‌رود که در جزء سی قرار دارد. خواندن سوره طارق فضایل بیشماری دارد از جمله اینکه در روایات ذکر شده که قرائت این سوره موجب بخشش تمامی گناهان، مقام و منزلت بالا و تقرب انسان به پروردگار خواهد شد. از آثار و برکات خواندن سوره طارق نیز در روایات به درمان عفونت زخم‌ها و دفع آفات و حشرات اشاره شده است.

معرفی کوتاه سوره طارق و ویژگی‌های آن

سوره طارق از جمله سوره‌های مکی قرآن است و در ترتیب نزول سوره سی و ششمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است. در چینش کنونی مُصحَف قرآن، طارق سوره هشتاد و ششم است» (۱). نامگذاری این سوره بدین دلیل است که در اوایل سوره به آسمان و طارق سوگند یاد شده است» (۲). طارق به‌ معنی ستاره یا موجودی که در شب ظاهر می‌شود، آمده است» (۳، ۴). سوره طارق از «سوره‌هایی است که دارای آیات کوتاهی است. این سوره ۱۷ آیه، ۶۱ کلمه و ۲۵۴ حرف دارد و از جمله سوره‌هایی است که با سوگند آغاز می‌گردد» (۵). محتوای «سوره طارق نیز به دو محور معاد و قرآن و ارزش و اهمیت آن اشاره دارد. پروردگار در این سوره به این موضوع می‌پردازد که خداوندی که قادر است انسان را از آبی بی‌ارزش بیافریند، می‌تواند او را دوباره بعد از مرگ زنده کند» (۶).

فضیلت‌ خواندن سوره طارق در روایات

در روایاتی از رسول خدا (ص) و امام صادق (ع) به فضیلت‌های سوره طارق اشاره شده است که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم.

اعطای پاداش و آمرزش گناهان

در فضیلت خواندن سوره طارق در روایتی از رسول خدا (ص) ذکر شده است که «فرمودند هر کسی سوره طارق را بخواند خداوند ده برابر تعداد ستارگانی که در آسمان وجود دارد به او ده حسنه خواهد داد» (۷).

از امام صادق (ع) نیز روایت است که «فرمودند هر کسی در نمازهای واجب سوره طارق را قرائت کند در روز قیامت مقام و منزلتی بالا در نزد خداوند خواهد داشت و قرائت‌کننده این سوره از همراهان مؤمنین و یاران آنان در بهشت خواهد بود» (۸).

در جایی دیگر از پیامبر (ص) روایت است که «سوره طارق را یاد بگیرید، چرا که اگر می‌دانستید که این سوره چه آثار و برکاتی در آن نهفته است آنچه را که در دست دارید رها کرده و کارهای خود را تعطیل می‌نمودید و این سوره را می‌آموختید و توسط آن به خداوند تقرب می‌جستید و پروردگار به دلیل قرائت این سوره همه گناهان شما به جز شرک را خواهد بخشید» (۹).

آثار و برکات قرائت سوره طارق

از پیامبر (ص) و امام صادق (ع) روایاتی در مورد خواص و برکات خواندن سوره طارق بیان شده است که آن‌ها را ذکر می‌کنیم.

جلوگیری از عفونت زخم

از پیامبر (ص) نقل شده است که«هر کس سوره طارق را نوشته و آن را با آب بشوید و با آن آب زخم را شست و شو دهد، زخم ورم نخواهد کرد و اگر بر چیزی که آن را حفظ می‌کنی قرائت شود آن چیز از آفات در امان خواهد ماند» (۱۰).  همچنین از امام صادق (ع) روایت است که «فرمودند هر گاه سوره طارق را بنویسند و آن را با آب بشویند و با آن آب زخم را شست و شو دهند، درد زخم آرام خواهد شد و عفونت نخواهد کرد و اگر بر چیزی که به‌عنوان دوا نوشیده می‌شود این سوره را بخوانند آن دارو یا نوشیدنی موجب شفا خواهد شد» (۱۱).

از بین رفتن آفات و حشرات

روایت است که «اگر از ابتدای سوره طارق تا پایان آیه ۱۰ آن بر چهار کاغذ جداگانه نوشته شود و هر یک از نوشته‌ها را بر روی چهارچوبی بگذارند و هر یک از چوب‌ها را در گوشه‌ای از مکانی که دچار آفت شده است، بکارند، ملخ یا حشرات دیگر، از منطقه وسط چهارچوب دفع خواهند شد» (۱۲).

در امان بودن از احتلام

از امام صادق (ع) روایت است که برای رفع احتلام و در امان بودن از آن «فرمودند اگر سوره طارق را در زمان خواب قرائت کنند از احتلام در امان خواهند بود» (۱۳).

دفع دیو و پری

یکی از خواص خواندن سوره طارق دفع موجوداتی مانند دیو و پری است. از امام صادق (ع) روایت است که «هر کس با ایمان سوره طارق را برای دفع دیو و پری سه مرتبه با نیت خالص و توجه به خداوند و معنی سوره بخواند از شر این موجودات در امان خواهد بود» (۱۴). و نیز روایت شده است که سوره طارق را «برای دفع حشراتی مانند ملخ و جنیان این سوره را تلاوت کنند» (۱۵).

در امان بودن از آسیب غذا

در خواص خواندن سوره طارق آمده است که «اگر بر غذایی که از آن خوف زیان دارند قرائت شود به یاری پروردگار آن غذا آسیب و زیانی نخواهد داشت» (۱۶).

در روایت آمده است که «اگر سوره طارق را بر چیزی قرائت کنند در امان و مصون خواهد بود» (۱۷).

سخن آخر

محتوای سوره طارق در مورد معاد و اینکه خداوند به زنده کردن مردگان قادر است، پرداخته است. این سوره ۱۷ آیه دارد و به همین دلیل خواندن آن بسیار آسان است. در روایات به فضائل خواندن سوره طارق اشاره شده است از جمله اینکه قرائت سوره طارق بعد از نماز موجب اعطای حسنات فراوان خواهد شد؛ همچنین در روایات نقل شده است که این سوره برای دور کردن دیو و پری بسیار مفید است. در این متن فضیلت‌ها و نیز خواص خواندن سوره طارق بیان شد توصیه می‌شود برای بهره‌گیری از آثار و برکات این سوره همواره آن را در نمازهای یومیه بخوانید.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. معرفت، آموزش علوم قرآن، ۱۳۷۱ ش، ج۲، ص ۱۶۶.
  2. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ۱۳۷۷ ش، ج۲، ص ۱۲۶۳.
  3. راغب اصفهانی، مفردات الفاظ قرآن، ذیل واژه طرق.
  4. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ۱۳۷۷ ش، ج۲، ص ۱۲۶۳.
  5. همان.
  6. مکارم‌ شیرازی، تفسیر نمونه، ۱۳۷۱ ش، ج۲، ص ۱۲۶۳.
  7. مجمع‌البیان، ج۱۰، ص ۳۲۰.
  8. ثواب‌الاعمال، ص ۱۲۲.
  9. مستدرک‌الوسائل، ج۴، ص ۳۶۵.
  10. تفسیر برهان، ج۵، ص ۶۲۹.
  11. همان.
  12. خواص‌القرآن و فوائده، ص ۱۶۲.
  13. درمان با قرآن، ص ۱۴۱.
  14. خواص‌الایات، ص ۲۰۱.
  15. همان، ص ۱۵۰.
  16. مصباح، ص ۴۶۰.
  17. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا