نقش مادر در پرورش حس مذهبی
قسمت چهارم سلسله یادداشتهای "خانواده، سرچشمه تربیت دینی" با عنوان «نقش مادر در پرورش حس مذهبی» منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز، حجت الاسلام و المسلمین محمدیان، مشاور ستاد اقامه نماز در امور برنامه ریزی و نماز نسل نو، در سلسله یادداشتهای خود با عنوان “خانواده، سرچشمه تربیت دینی”، نقش مادر را به عنوان عامل اصلی در پرورش حس مذهبی در کودکان، عنوان کرد.
متن یادداشت به شرح ذیل است:
باسمهتعالی
در خانواده متعادل پدر و مادر برای ایفا نقش خود احساس مسئولیت کرده و آن را با آگاهی به انجام می رسانند.
رفتارهای تربیتی و معاشرت های داخل خانه و نحوه روابط مقابل همسران با همدیگر بر روی فرزندان و رفتار آنان تاثیر مستقیم دارد.
اگر فرزندان در ارتباط متقابل پدر و مادر خود احترام و صداقت و محبت را ببینید می آموزند که در ارتباط با آنان و خواهران و برادران خویش به محبت و صداقت و احترام و ادب رفتار کنند.
اگر رفتار پدر و مادر با دیگران، با اعضا خانواده، با عموها و عمه ها و دایی ها و خاله ها و یا پدربزرگ و مادربزرگ، سلوک توام با احترام و حفظ جایگاه و مرتبت آنان و صفا و صمیمیت را تجربه کنند، می آموزند که عرصه زندگی خانوادگی و خویشاوندی یک میدان رقابت نیست بلکه کانون گرم دوستی و رفاقت است.
پدر و مادر در ارتباط با خداوند متعال و راز و نیاز با او و توجه به چگونگی حضور در محضر خداوندی نیز الگوی فرزندان خود هستند.
ابراز یک حس زیبا در هنگام نماز می تواند برای فرزند، احساس مذهبی زیبایی را به ارمغان آورد. پوشش زیبا، ظاهر آراسته، زبان مهربان توام با احترام ، یادکرد نیکو از الطاف خداوندی و حسن برخورد با فرزندان در هنگام عبادت و نیایش، خاطره های شیرین برای فرزندان خلق می کند که گاه تا پایان عمر این شیرینی در مذاق جان فرزندان باقی می ماند.
پرورش حس مذهبی در کودکان به ویژه در سنین زیر ده سال می تواند آن را در نوجوانی و جوانی به عقلانیت مذهبی و رفتارهای مبتنی بر مذهب مبدل سازد.
برای پرورش حس مذهبی در کودکان هیچ کس به مانند مادر نمی تواند موثر عمل کند. چرا که زبان مادر، زبان قصه و حکایت است. نه زبان تحکم و شدت.
در پرورش حس مذهبی باید از عناصر قدسی تاثیرگذار بدون افراط و در خور فهم کودکان بهره گرفت. مادر می تواند با بهره گیری از هنر داستان سرایی و داستان های قرآنی و مذهبی مانند داستان حضرت ابراهیم علیه السلام در مواجهه با بت پرستان و نمرود و استدلال های او، داستان فتح مکه، تولد حضرت عیسی مسیح علیه اسلام، داستان حضرت علی علیه اسلام در کعبه، زندگانی پیامبر اسلام در دوره کودکی، ملاطفت امیر مومنان (ع) با کودکان، نماز خواندن امام حسین علیه السلام درکودکی و دعای باران ایشان را روایت کند. نمونه هایی از این دست می تواند در پرورش و شکوفایی حس مذهبی کودکان موثر واقع شود و آنها را برای نماز و گفت و گو با خداوند متعال آماده سازد. به ویژه اینکه مادر عواطف زیبای خود را نسبت به قهرمانان داستان ابراز کند.
البته راه دیگر پرورش حس مذهبی شرکت کردن فرزندان در مراسم های مذهبی مانند زیارت ائمه علیهم السلام و امام زاده ها و مکان های مقدس و یا مراسم ماه محرم همراه با انگیزه سازی معنوی مانند مشارکت آنان در پذیرایی، یاری کردن در برگزاری مراسم، انجام پذیرد. بسیار لازم است که در این نوع مشارکت ها توانمندی جسمی و وسعت حوصله و تاب آوری روحی و ظرفیت فکری آنان در نظر گرفته شود. اگر والدین می توانند و یا می خواهند یک ساعت در مراسم دعای کمیل و یا سخنرانی و نماز شرکت کنند باید این زمان برای کودکان همراه با مرخصی هایی بین برنامه ای یا اختصار در حضور توام با سرگرمی یا یک برنامه جذاب برای فرزندان باشد مانند خرید یک اسباب بازی، رفتن به پارک و یا دید و بازدید از فامیل هایی که برای کودکان نیز شوق آور است.
باز هم تاکید می شود که زبان مهربانانه . خلق فرصت های خوشایند و موقعیت های یادگیری و پرسش برای فرزندان می تواند آنها را عنصر نقش آفرین در تربیت دینی خود بگرداند.