اخباراصفهانگفتگوها

مسجد باید به پناهگاه معنوی و اجتماعی مردم در محله تبدیل شود

دبیر ستاد اقامه نماز خوانسار با تأکید بر نقش محوری نماز در حیات اجتماعی مسجد گفت: مسجد باید علاوه بر کارکرد عبادی، به پایگاهی برای تربیت نسل جوان، حل مسائل مردم، تقویت همدلی و گسترش فرهنگ خدمت تبدیل شود.

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار طی گفت و گویی با روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان اصفهان، با تأکید بر ضرورت بازتعریف نقش مسجد در جامعه اظهار کرد: مسجد امروز نمی تواند تنها به اقامه نماز و برگزاری مراسم محدود شود، بلکه باید با محوریت نماز به پناهگاه معنوی و اجتماعی مردم در محله تبدیل شود. جایی که در آن علاوه بر تقویت ارتباط انسان با خدا، زمینه تربیت نسل جوان، حل مسائل اجتماعی، حمایت از نیازمندان و تقویت روحیه همدلی و خدمت نیز فراهم باشد.

وی با تشریح ظرفیت های مسجد در عرصه های تربیتی، فرهنگی و اجتماعی، بر ضرورت توجه به سیره عملی، مشارکت دادن جوانان، آموزش خادمان، تقویت کارکردهای اجتماعی مسجد و بهره گیری از ظرفیت نماز جماعت و نماز جمعه تأکید کرد.

رفتار مسجدی ها؛ نخستین درس تربیت دینی

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای اظهار داشت: به اعتقاد من، مهم ترین مدرسه تربیت دینی در مسجد، «رفتار» است و اگر درباره اخلاق، مهربانی و تکریم مردم صحبت کنیم اما در عمل نوجوان، جوان یا حتی یک فرد مراجعه کننده، رفتار محترمانه ای از ما نبیند، طبیعی است که سخن ما اثر لازم را نداشته باشد.

وی افزود: در مسجد باید سیره اهل بیت(علیهم السلام) را در رفتار روزمره ببینیم از نحوه برخورد با کودکان و نوجوانان گرفته تا احترام به سالمندان، توجه به افراد کم برخوردار، شنیدن حرف مردم و حتی نوع گفت وگوی امام جماعت و خادمان با نمازگزاران.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار تصریح کرد: اگر می خواهیم مسجد برای مردم به یک پناهگاه معنوی تبدیل شود، نخست باید رفتار کسانی که در آن فعالیت می کنند، برای مردم آرامش بخش، محترمانه و امیدآفرین باشد.

کرامت و گفت وگو؛ رمز جذب نسل جوان به مسجد

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای بیان کرد: یکی از نکات مهم در سیره رضوی، توجه به کرامت انسان و گفت وگو با مردم است. جوان امروز نیز بیش از آنکه به برخوردهای دستوری پاسخ مثبت بدهد، نیازمند گفت وگو، احترام و دیده شدن است.

وی ادامه داد: اگر جوان احساس کند مسجد برای او جایگاهی قائل است و فقط زمانی که برنامه ای داریم سراغ او نمی رویم، ارتباطش با مسجد عمیق تر خواهد شد و باید به جوان مسئولیت بدهیم، در برنامه ریزی، فعالیت فرهنگی، رسانه، برنامه های اجتماعی و حتی اداره بخشی از امور مسجد به او اعتماد کنیم.

شانه ای خاطرنشان کرد: جوانی که احساس کند مسجد متعلق به او هم هست، با مسجد ارتباط متفاوتی برقرار می کند بنابراین برای جذب نسل جدید، باید از نگاه صرفاً مخاطب محور عبور کنیم و جوانان را به عضوی فعال و اثرگذار در مدیریت و فعالیت های مسجد تبدیل کنیم.

نماز؛ تمرین مسئولیت پذیری و ایستادگی

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای خاطر نشان کرد: نماز به انسان یاد می دهد که در طول شبانه روز بارها از هیاهوی زندگی فاصله بگیرد و در برابر خداوند بایستد و این ایستادن می تواند در عرصه اجتماعی نیز به روحیه مسئولیت پذیری و مقاومت در برابر نادرستی ها تبدیل شود.

وی گفت: برای نسل جدید باید این مفاهیم را از حالت شعار خارج کنیم و باید برای نوجوان توضیح دهیم که نمازخوان بودن فقط به حضور در صف نماز محدود نمی شود و کسی که نماز می خواند باید نسبت به خانواده، محله، جامعه، افراد ضعیف و مسائل انسانی نیز احساس مسئولیت کند.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار افزود: اگر چنین نگاهی در تربیت نسل جدید شکل بگیرد، مفهوم «پرچمداری» از یک شعار به یک سبک زندگی تبدیل خواهد شد. سبکی که در آن نماز، زمینه ای برای رشد معنوی و اجتماعی انسان است.

مردم باید در اداره مسجد نقش آفرین باشند

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای گفت: مسجد زمانی زنده است که مردم در آن نقش داشته باشند. اگر مسجد صرفاً توسط چند نفر اداره شود و سایر مردم فقط برای اقامه نماز وارد شوند و خارج شوند، بخش مهمی از ظرفیت واقعی مسجد مورد استفاده قرار نگرفته است.

وی بیان کرد: در هر محله، افراد توانمند زیادی وجود دارند از جوانان و بانوان فعال گرفته تا خیران، معلمان، کسبه، متخصصان، ورزشکاران و افراد باتجربه و باید این ظرفیت ها را شناسایی و به مسجد متصل کنیم.

دبیر شهرستان خوانسار ادامه داد: حتی حل یک مسئله کوچک محله، کمک به یک خانواده نیازمند یا ایجاد زمینه اشتغال برای یک جوان می تواند اعتماد مردم به مسجد را افزایش دهد.

وی تأکید کرد: هدف این نیست که مسجد را از هویت عبادی خود دور کنیم؛ برعکس باید نشان دهیم که عبادت واقعی در کنار خدمت به مردم معنا و اثر بیشتری پیدا می کند و مسجد می تواند همزمان محل عبادت، تربیت، خدمت و پناهگاه معنوی باشد.

نماز جماعت؛ بستری برای شکل گیری سرمایه اجتماعی

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای تصریح کرد: یکی از سرمایه های ارزشمند نماز جماعت، «شناخت متقابل مردم» است و وقتی افراد یک محله به صورت مستمر در مسجد یکدیگر را می بینند، بسیاری از مشکلات زودتر شناسایی می شود.

دبیر شهرستان خوانسار افزود: ممکن است خانواده ای با مشکل اقتصادی مواجه باشد، جوانی به دنبال کار باشد یا فرد سالمندی نیازمند همراهی باشد، مسجد می تواند با حفظ شأن و کرامت افراد، ظرفیت خیران و افراد توانمند را به این نیازها متصل کند.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار تصریح کرد: این همان سرمایه اجتماعی است که در زمان بحران می تواند بسیار راهگشا باشد و اگر ارتباط میان مردم در شرایط عادی تقویت شده باشد، در زمان بحران نیز محله از ظرفیت بیشتری برای همیاری و کمک برخوردار خواهد بود و مسجد می تواند به پناهگاه معنوی و اجتماعی مردم تبدیل شود.

خادمان مسجد باید مهارت خدمت به انسان را بیاموزند

حجت الاسلام والمسلمین شانه ای بیان کرد: خادم و مسئول مسجد باید با مهارت های ارتباطی، اخلاق اجتماعی، شیوه برخورد با کودکان و نوجوانان، روش گفت وگو با جوانان، خانواده محوری و مدیریت تعارض آشنا باشد.

وی خاطرنشان کرد: گاهی یک رفتار کوچک خادم مسجد می تواند فردی را جذب یا دفع کند و به همین دلیل، آموزش خادمان و مسئولان مسجد یک موضوع فرعی نیست، بلکه بخشی از فرآیند موفقیت مسجد در جذب مردم است.

شانه ای تأکید کرد: خادم مسجد باید بداند که در حقیقت در حال خدمت به انسان است و نه فقط خدمت به یک ساختمان و اگر این نگاه در میان خادمان و مسئولان نهادینه شود، فضای مسجد نیز به محیطی صمیمی تر و اثرگذارتر تبدیل خواهد شد.

مسجد و آمادگی برای عصر ظهور

حجت الاسلام والمسلمین مهدی شانه ای اظهار داشت: در شهرستانی مانند خوانسار که ظرفیت های فرهنگی، مذهبی و مردمی ارزشمندی دارد، می توان از این ظرفیت ها برای تقویت فرهنگ مهدویت استفاده کرد؛ البته باید این مفاهیم با زبان قابل فهم برای نسل جدید مطرح شود.

وی ادامه داد: برنامه های مهدوی اگر فقط به سخنرانی محدود شوند، تأثیر لازم را نخواهند داشت و نوجوان باید بداند منتظر واقعی کسی است که خودش را اصلاح می کند، به دیگران خدمت می کند، در برابر ظلم بی تفاوت نیست و برای ساختن جامعه ای بهتر تلاش می کند.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار افزود: بنابراین انتظار فرج باید در رفتار اجتماعی، مسئولیت پذیری، اخلاق، خدمت به مردم و اصلاح فردی و اجتماعی انسان نمود پیدا کند. مسجد می تواند در این مسیر یک پناهگاه معنوی برای تربیت نسلی منتظر و مسئولیت پذیر باشد.

مسجد؛ حلقه اتصال خیران، متخصصان و نیازمندان

حجت الاسلام والمسلمین شانه ای گفت: مسجد ظرفیت بسیار خوبی برای وصل کردن مردم به یکدیگر دارد و قرار نیست مسجد جایگزین متخصصان اقتصادی یا مراکز رسمی مشاوره شود، اما می تواند حلقه اتصال میان افراد نیازمند، خیران، کارآفرینان و متخصصان باشد.

وی توضیح داد: برای نمونه، اگر جوانی مهارت و توانایی دارد اما فرصت شغلی ندارد، مسجد می تواند در حد ظرفیت خود او را به فرد یا مجموعه ای که به نیروی کار نیاز دارد معرفی کند.

شانه ای افزود: در حوزه قرض الحسنه، کمک به خانواده های نیازمند و حمایت از مشاغل خرد نیز می توان از ظرفیت خیران و مردم استفاده کرد و چنین اقداماتی موجب می شود مردم مسجد را نه فقط محل اقامه نماز، بلکه نهادی دلسوز و همراه در مسائل زندگی خود بدانند.

امام جماعت موفق؛ عالم دینی، مردم دار و خلاق

حجت الاسلام والمسلمین شانه ای خاطرنشان کرد: به نظر من، امام جماعت موفق فقط کسی نیست که نماز را صحیح اقامه کند بلکه باید بتواند با مردم ارتباط برقرار کند و برای نسل جدید قابل دسترس باشد.

وی افزود: دانش دینی، اخلاق و تقوا، توانایی گفت وگو، صبر و سعه صدر، شناخت مسائل روز، ارتباط با جوانان و نوجوانان، حضور در میان مردم، روحیه کار جمعی و خلاقیت در برنامه ریزی فرهنگی باید در انتخاب و حمایت از امامان جماعت مورد توجه قرار گیرد.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار تصریح کرد: همچنین لازم است به امامان جماعت جوان و خلاق میدان داده شود تا ایده های خود را اجرا کنند و اگر از امام جماعت انتظار فعالیت اجتماعی و فرهنگی داریم، باید در کنار مطالبه گری، زمینه و حمایت لازم را نیز فراهم کنیم.

تبیین مسئله فلسطین؛ از شعار تا آگاهی نسل جدید

حجت الاسلام والمسلمین شانه ای اظهار داشت: مسئله فلسطین و مسجدالاقصی باید با زبان مستند، منطقی و متناسب با درک نسل جدید تبیین شود. به ویژه برای نوجوانان و جوانان لازم است ابعاد انسانی، تاریخی و دینی مسئله فلسطین روشن شود تا این موضوع صرفاً به یک شعار مناسبتی تبدیل نشود.

وی ادامه داد: می توان در کنار خطبه های نماز جمعه، از ظرفیت مساجد، جلسات فرهنگی، برنامه های هنری و رسانه ای و گفت وگوهای نوجوان محور نیز استفاده کرد تا مسئله فلسطین در حافظه نسل جدید زنده بماند.

دبیر ستاد اقامه نماز خوانسار خاطرنشان کرد: مسجدالاقصی برای مسلمانان فقط یک مکان جغرافیایی نیست بلکه بخشی از هویت و میراث دینی جهان اسلام است و باید این معنا به نسل آینده منتقل شود.

مسجدی که پناهگاه معنوی مردم باشد، ماندگار خواهد شد

حجت الاسلام والمسلمین شانه ای در جمع بندی این گفت وگو اظهار کرد: اگر بخواهیم مسجد در جامعه امروز نقش مؤثر خود را ایفا کند، باید میان عبادت، تربیت و خدمت پیوند برقرار کنیم و مردم باید احساس کنند مسجد در شادی ها، مشکلات، دغدغه ها و مسائل اجتماعی در کنار آنهاست.

وی تأکید کرد: مسجدی که در آن به کودک احترام گذاشته می شود، جوان فرصت نقش‌آفرینی پیدا می کند، سالمند مورد توجه قرار می گیرد، نیازمند با حفظ کرامت حمایت می شود و مردم در اداره امور آن مشارکت دارند، می تواند به یک پناهگاه معنوی واقعی تبدیل شود.

دبیر ستاد اقامه نماز شهرستان خوانسار در پایان گفت: نماز محور و هویت اصلی مسجد است، اما آثار نماز باید در زندگی فردی و اجتماعی انسان دیده شود و هرچه مسجد بتواند این پیوند میان معنویت و خدمت را عمیق تر کند، به همان میزان در تربیت نسل جدید، افزایش سرمایه اجتماعی و حل مسائل مردم موفق تر خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا