کانون خانواده اولین نهاد اجتماعی است که کودکان در آنها پرورش می یابند

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، در راستای توسعه و ترویج فرهنگ نماز در بین نسل نو، روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان با توجه به سی و دومین اجلاس سراسری نماز با عنوان “مادران، فرزندان، فناوری های نوین و راهبردی” با سعیده سادات حسینی مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی در روز سه شنبه ششم خردادماه گفتگو کرد.
مشروح گفتگو را در زیر بخوانید.
دیدگاه شما در مورد جایگاه مادر در خانواده در تربیت دینی فرزندان چیست؟
سعیده سادات حسینی مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی در پاسخ به سوال اول گفت: مادر، در سال های اولیه زندگی فرزند، بیش ترین وقت او را در اختیار و تعامل بیش تری با وی دارد؛ همچنین رابطه مادر با کودک، رابطه رهبر با رهرو است؛ در این راستا مادر باید بیش از هر کس دیگر مراقب رفتار و گفتار خویش باشد. بنابراین می توان نقش مادر را در تربیت دینی فرزند، در سه مرحله ی پیش از ازدواج، پیش از تولد فرزند و بعد از تولد، بررسی کرد.
وی ادامه داد: مرحله پیش از ازدواج، همان انتخاب صحیح همسر بر اساس معیارهای دینی است و پیش از تولد شامل وظایفی همچون توجه مادر به بهداشت جسمانی، روانی خود و جنین و مراقبت های معنوی و عبادی مادر در دوران بارداری می شود.
مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی افزود: در مرحله سوم که پس از تولد کودک می باشد باید مسئولیت مادر در دوران شیردهی، محبت به فرزند، بازی کردن با فرزند در سنین کودکی، تلقین خوبی ها به فرزند، پرورش فطرت خداپرستی، استفاده از فضاهای معنوی، آموزش وظایف دینی و احکام شرعی، توجه به حفظ مرزها در خانواده، باید مد نظر باشد.
معلمین مهدکودک و ابتدایی چگونه می توانند بنای تربیت اولیه در خانواده را تکمیل و نواقص آن را برطرف کنند؟
سعیده سادات حسینی در این خصوص اظهار کرد: مهد کودک شاید برای تمامی کودکان گزینه درستی نباشد ولی برای بسیاری از کودکان عالی است، در زمانی که فرزند دوره مهد کودک را سپری می کند برای پیش دبستان و مدرسه آمادگی بهتری دارد و خیلی راحت تر می تواند با آن شرایط کنار بیاید.
وی بیان کرد: کودکانی که در سنین مهد کودک قرار دارند مغزشان به سرعت در حال توسعه و پردازش است و در دوره حساسی قرار دارند؛ در واقع تجربه های اولیه که در مهد کودک فراهم می شود مراحل رشدی کودک را آسانتر می کند. از جمله فواید مهد کودک می توان از رشد عاطفی و اجتماعی کودک نام برد.
مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی ادامه داد: در مهدکودک؛ توانایی تفکر، درک و استفاده از زبان و مهارت های حرکتی کوچک و ظریف کودکان از طریق بازی، کارهای هنری، موسیقی، تحرک و ارتباط با دیگران تقویت میشود. کودکان در مهد کودک می آموزند تا چگونه یک یاد گیرنده عالی باشد همچنین یادگیری اثر بخش با پرورش و تقویت مهارت های ارتباطی، تقویت کردن اعتماد به نفس و پرورش خلاقیت و مهارت های پیش نیاز برای نوشتن و خواندن و یادگیری نسبی ریاضیات میسر می شود.
سعیده سادات حسینی اضافه کرد: کانون خانواده اولین نهاد اجتماعی است که کودکان در آنها پرورش می یابند و یاد می گیرد که چگونه رفتار های اجتماعی داشته باشند. در مجموع در مهد کودک و نهاد های دیگری به جز خانواده در آموزش ها، هنجار و ارزش ها نسبت به فرزندان دخالت دارند و به مرور با افزایش سن کودک نقش خانواده کمتر می شود و این کانون های اجتماعی هستند که به کودکان الگو دهی می کنند و روی شخصیت آنها اثر می گذارند در واقع مهد کودک ها جذابیت بیشتری برای کودکان دارد تا خانه و خانواده و نقش مهم و اساسی در تربیت کودکان دارند.
چگونه می شود ارتباط مستمر خانه و مدرسه مدیریت کرد تا در یک تربیت درست ادامه و موثر باشد؟
وی یادآور شد: رشد شخصیتی و تحصیلی دانش آموزان پیش از هرچیز مستلزم برخورداری آنان از فضایی متعادل و هماهنگ در خانه و مدرسه است. امروزه انجمن های اولیاء و مربیان بهترین و مؤثرترین وسیله ارتباط میان خانه و مدرسه شمرده می شود. از آنجا که کودک بخش زیادی از زندگی خود را در خانه گذرانده، معلم و مسئولان مدرسه باید از محیط زندگی و فرهنگ و ارزش های حاکم بر آن محیط آگاهی یابند تا بتوانند آموزش و پرورش مدرسه را با استفاده از جنبه های زندگی دانش آموز و با همکاری اولیای وی بارور سازند.
مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در بیان اهمیت همکاری اولیا و مربیان می فرمایند: «اگر ما بتوانیم خانه و مدرسه را از نظر تعلیم و تربیت به یکدیگر متصل کنیم، پیوندی مبارک انجام داده ایم.»
سعیده سادات حسینی در بخش دیگر صحبت های خود گفت: مهمترین نقش در پرورش فکری و روانی کودک به عهده مدرسه است و از سوی دیگر تا زمانی که اهمیت ارتباط میان خانه و مدرسه برای اولیا روشن نشود، نمی توان آنها را در مسائل آموزش و پرورش مشارکت داد. خانه و مدرسه زمانی رسالت آموزشی و پرورشی خود را به نحو مطلوب اجرا می کنند که از وظایف خود شناخت کافی داشته باشند و نقش تربیتی خود را با بصیرت انجام دهند.
از نگاه شما امروز در تربیت دینی تهدیدها و فرصت ها می باشد؟ و چه توصیه ها و تاکیداتی برای مادران و خانواده ها دارین؟
وی گفت: مطالعات دین پژوهی، بخش چشمگیری از تاریخ فکر بشر را به خود اختصاص می دهد. مراجعه به متون دین پژوهی فلسفی، گواه این نکته است که بخش قابل توجهی از مطالعات دین پژوهی در باره تربیت دینی است. یاری جستن بشر از دین در ایجاد تغییرات و تحولات مطلوب، تردیدناپذیر است.
مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی اضافه کرد: الزام به دین و آموزه های دینی در جهت ایجاد تغییرات و تحولات فردی، اجتماعی، خانوادگی و.. به شمار می آید. ادیان، غالباً ضمن تبیین و تفسیر وجود شناختی جهان، به منظور سوق دادن انسان ها به طور فردی و جمعی به سمت پرورش خاص، مجموعه ای از اصول تربیتی را نیز فراهم کردند.
سعیده سادات حسینی بیان کرد: در دوره های مختلف از تاریخ، هریک از این دو شأن و نقش مزبور دین در حیات بشر مورد نقد و تردید قرار گرفت. اگر دین قادر نباشد به لحاظ وجودشناختی، از جهانی که آدمی در آن ساکن است گزارش درست و مناسبی برای بشر فراهم کند، بدیهی است که به لحاظ تربیتی نیز از انجام چنین نقشی عاجز خواهد بود.
وی ادامه داد: از این رو به لحاظ تاریخی، معیت رنگ باختی نقش وجودشناختی دین در حیات بشر، با رنگ باختی نقش تربیتی دین، پدیده آشکاری است. سخن از مرده شدن خداوند و بی نیازی به مفهوم خداوند در تحلیل مابعدالطبیعی جهان، به نفی نیاز اخلاق و تربیت دینی منجر شد؛ زیرا اگر خداوندی وجود نداشته باشد بحث از تحول اخلاقی و تربیت دینی به منظور شبیه سازی بشر با خداوند، بیهوده خواهد بود.
مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز خراسان رضوی اظهار کرد: نگاه فرهنگی به اصول تربیتی دین و ذهنی دانستن اصول تربیتی و ارزش ها، معلول و زاییده این حادثه در عصر جدید است. مادران و خانواده ها با مسلح شدن به علم جدید و پیشرفت روز و اتما به دین می توانند این مرحله از زندگی فرزندانشان را با امنیت سپری کنند.
شما در جایگاه مشاور امور بانوان ستاد اقامه نماز استان چه اهداف و برنامه های که الویت دارد پیگیری خواهید کرد و چه پیشنهادی برای موثر واقع شدن فعالیت های ستاد دارید؟
سعیده سادات حسینی در صحبت پایانی خود خاطر نشان کرد: قطعا در جهان معاصر و کنونی آموزش مادران به عنوان ستون و محور خانواده و مسلح کردن آنان به دیدگاه درست یکی از اولویت های اساسی خواهد بود. برگزاری دوره های کاربردی و عملیاتی برای دختران امروز که مادران فردا خواهند بود و مادران جوانی که مسئولیت تربیت فرزندان آینده را به عهده دارند و ترکیب موثر پیشرفت جهانی با دین و تربیت دینی قطعا موثر خواهد بود.