مقالات و یادداشت ها

فضیلت، آثار و برکات خواندن سوره حجر

سوره حجر پانزدهمین سوره قرآن کریم است که در مکه بر رسول خدا (ص) نازل شده و در جزء چهاردهم قرآن جای دارد. در روایات ذکر شده است که خواندن سوره حجر دارای فضایلی چون رفع تنگدستی و بلاهای دیگر مانند دیوانگی است. از جمله آثار و برکات خواندن این سوره نیز آمده که برای زیاد شدن شیر مادر و حاجت‌روایی مفید است. در این مقاله سعی داریم به معرفی سوره حجر و بیان فضایل و آثار و برکات خواندن این سوره بپردازیم اگر به‌دنبال شناخت بیشتر این سوره هستید، پس تا انتها با ما همراه باشید.

معرفی سوره حجر و ویژگی‌های آن

این سوره را «به این دلیل حجر گفته‌اند چرا که تنها سوره قرآن است که قوم حضرت صالح را اصحاب حجر خوانده است. حجر نام سرزمینی بوده که قوم حضرت صالح یعنی ثمود در آن می‌زیسته‌اند» (۱). سوره حجر «از سوره‌های مکی قرآن و در ترتیب نزول سوره پنجاه و چهارمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۲). سوره حجر «دارای ۹۹ آیه است و از ۶۵۸ کلمه تشکیل شده است. این سوره ۲۸۸۱ حرف دارد و از نظر حجمی در گروه سوره‌های مثانی قرآن و در حدود یک حزب از قرآن را در بر می‌گیرد. سوره حجر سوره نهمی است که با حروف مقطعه آغاز می‌شود» (۳). محتوای سوره حجر «به ایمان به خدا، معاد و کیفر بدکاران، اهمیت و عظمت قرآن اشاره می‌کند و داستان‌های مختلف مانند حضرت آدم، ابراهیم، عذاب قوم لوط و داستان قوم ثمود را بیان می‌کند؛ همچنین سوره حجر در مورد انذار و بشارت و دعوت پیامبر (ص) به مقاومت در برابر توطئه‌های شدید مخالفان سخن گفته است» (۴).

فضیلت‌های خواندن سوره حجر در روایات

در روایات آمده است که خواندن سوره حجر فضایل زیادی دارد که در ذیل به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

رهایی از تنگدستی و دیوانگی

از امام صادق (ع) روایت شده است که « هر کس سوره‌های ابراهیم و حجر را در رکعت اول و رکعت دوم نماز در هر هفته یک مرتبه بخواند دچار تنگدستی و دیوانگی و دیگر بلاها نخواهد شد» (۵).

عدم حسابرسی

از پیامبر (ص) روایت است که «هر کس سوره حجر را قرائت کند خداوند او را در برابر نعمت‌هایی که در این دنیا به او عطا نموده است حسابرسی نخواهد کرد» (۶).

آثار و برکات قرائت سوره حجر

خواندن سوره حجر آثار و برکات فراوانی دارد که در روایات به آن‌ها اشاره شده است. در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم.

برای زیاد شدن شیر مادر

از پیامبر (ص) روایت شده است که «هر کس سوره حجر را با زعفران بنویسد و آن را به زنی که شیر او کم است بنوشاند شیر او فراوان خواهد شد» (۷).

برای رونق گرفتن کسب و کار

آمده است که «اگر فروشنده کالا سوره حجر را بنویسد و بر بازوی خود ببندد خرید و فروش او فراوان خواهد شد و مردم به داد و ستد با او علاقه‌مند خواهند شد و اگر همواره این نوشته به همراه او باشد به اذن خداوند روزی او بسیار می‌شود» (۸).

حاجت‌روایی

برای رسیدن به حاجت آمده است که «اگر کسی آیه نهم سوره حجر «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ» را ۱۰۰۰ مرتبه با خلوص نیت، توجه به خدا و معنی آن بخواند هر حاجتی داشته باشد برآورده خواهد شد» (۹).

تقویت حافظه

برای تقویت حافظه ذکر شده است که «اگر آیه نهم «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ» سوره حجر را ۴۱ مرتبه بر انجیر خشک بخوانند و روزی چند دانه از آن‌ها را بخورند مفید خواهد بود» (۱۰).

ثواب خواندن سوره حجر

از پیامبر (ص) نقل شده است که «هر کس سوره حجر را بخواند خداوند به تعداد مهاجرین و انصار و افرادی که رسول خدا (ص) را مورد تمسخر قرار می‌دادند به قرائت‌کننده آن ثواب عطا خواهد کرد»  (۱۱).

همچنین از رسول خدا (ص) روایت است که «هر کس سوره ابراهیم و حجر را بخواند ده برابر تعداد افرادی که بت‌ها را پرستش کرده‌اند و افرادی که بت‌ها را نپرستیده‌اند پاداش به او عطا خواهد شد» (۱۲).

سخن پایانی

سوره حجر یکی از سوره‌های قرآن کریم است که با حروف «الر» آغاز می‌شود. در روایات آمده که خواندن سوره حجر موجب اعطای ثواب فراوان از جانب خداوند، تقویت حافظه و رونق کسب و کار و فراوانی روزی خواهد شد. در این مقاله فضیلت‌ها و آثار و برکات سوره حجر را بیان کردیم با توجه به مطالب گفته شده توجه و استمرار به قرائت این سوره برای بهره وری از آثار و فضائل آن خالی از لطف نیست.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. طباطبایی، المیزان، ۱۳۹۰ ق، ج۱۲، ص ۱۸۵ ـ ۱۸۶.
  2. معرفت، آموزش علوم قرآن، ۱۳۷۱ ش، ج۲، ص ۱۶۶.
  3. خرمشاهی، سوره حجر، ج۲، ص ۱۲۴۰.
  4. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ۱۳۷۱ ش، ج۱۱، ص ۳.
  5. ثواب‌الاعمال و عقاب‌الاعمال، ص ۲۸۶.
  6. مجمع‌البیان، ج۶، ص ۵۳۵.
  7. تفسیر برهان، ج۸، ص ۴۲.
  8. همان.
  9. خواص آیات قرآن، ص ۹۸.
  10. درمان با قرآن، محمدرضا کریمی، ص ۴۹.
  11. تفسیر برهان، ج۸، ص ۴۲، مصباح، ص ۴۴۰.
  12. مجمع‌البیان ج۴، ص ۱۹۳.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا