پرسمان نمازی

وقتی خداوند مشکلات ما را حل نمیکند چرا باید نماز بخوانیم؟

شبهات و پرسش هایی که در گذشته بی جواب مانده اند توانایی ایجاد نطفه شک و تردید نسبت به صحیح بودن ذات آن عمل را دارند. به همین دلیل در پرسمان نمازی میکوشیم تا تمام این سوالات را با دلایل منطقی و بصورت مختصر پاسخگو باشیم. در بخش دوم از پاسخ به شبهات و سوالات نمازی این سوال مطرح شده که وقتی خداوند مشکلات ما را حل نمیکند چرا باید نماز بخوانیم؟ با ما همراه باشید تا با هم پاسخ این سوال را بررسی کنیم.

وقتی خداوند مشکلات ما را حل نمیکند چرا باید نماز بخوانیم؟

فرض کنیم این سوال و شبهه صحیح باشد که اگر خدا مشکلات ما را حل نکند نماز نخوانیم. حال با توجه به این فرض موارد زیر را بررسی کنیم.

همه مشکل دارند

اﮔﺮ ﻓﻘﻂ ﮐﺴﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﻣﺸﮑﻠﯽ ﻧﺪارﻧﺪ، ﺑﺎﯾﺪ ﻧﻤﺎز ﺑﺨﻮاﻧﻨﺪ، در اﯾﻦ ﺻﻮرت اﮐﺜﺮ ﻣﺮدم ﻧﺒﺎﯾﺪ ﻧﻤﺎز ﺑﺨﻮاﻧﻨﺪ! ﭼﻮن ﻫﺮ کسی برای خود مشکلی دارد و بیشتر میتوان درجه سختی مشکلات را کم و زیاد کرد، اما در حالت کلی تقریبا میتوان گفت همه مشکل یا گِرهی در زندگی خود دارند. برفرض یک دانش آموز ممکن است برای خود درس و مدرسه و نمره کم خود را مشکل ببیند، یک جوان مشکل ازدواج دارد. بسیاری از مردم با مشکلاتی مانند داشتن خانه، شغل مناسب مدنظرشان یا صاحب ماشین شدن دارند.

حال با این شرایط میتوان پذیرفت که مبنای سوال صحیح است؟ اگر صحیح باشد که آنوقت خداوند در آیات قرآن و همچنین معصومین در احادیث خود به وفور اشاره نمیکردند که نماز بخوانید، در این صورت گفته میشد که فقط افرادی که مشکل ندارند نماز بخوانند.

علاوه بر این، وجود مشکلات یک امر طبیعی در زندگی انسان و برعکس نظریه مطروح، اتفاقا باید در مشکلات توجه بیشتری به نماز داشت که خداوند در آیه ۴۵ از سوره بقره میفرماید: «وَاسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاهِ…» تا در سختی ها از بردباری و نماز یاری جوییم.

بحث شکرگزاری

آیا تا بحال به این مورد فکر کرده ایم که تعداد نعمت هایی که خداوند در اختیار ما قرار داده و به ما لطف کرده است، چقدر بیشتر از تعداد مشکلاتمان میباشد. آیا راضی هستید به ازای حل مشکلی مانند خانه دار شدن یک دست خود را از دست دهید؟ نعمت هایی مانند سلامتی، داشتن خانواده، شاد بودن محیط خانه و خانواده، داشتن همسری وفادار، با ایمان و خوش اخلاق، شیعه بودن، توانایی انجام کارهای روزمره، خوردن، آشامیدن و میلیون ها نعمت (که اگر بخواهیم هزاران مقاله به آن اختصاص دهیم باز هم نمیتوان بطور کامل به آن پرداخت) همه و همه نعمت هاییست که خداوند به رایگان در اختیار ما قرار داده است.

حال برای این همه نعمت آیا سزاوار است که بخاطر چند مشکل از امر خداوندی روی گردان باشیم که تمام هستی زیر سلطه اوست؟ آیا ارزش دارد بخاطر مشکلاتی داریم، خدای ناکرده از خداوند قهر کرده و نمازی که کلا نیم ساعت از ۲۴ ساعت شبانه روز را وقت میگیرد نخوانیم؟

میتوان سوال را به گونه ای دیگر و با نگاه از زاویه ای متفاوت نیز مطرح کرد! فکر کنید مشکل قلبی حادی داشتید و دکتر حاذقی توانسته این مشکل با عمل جراحی یا نسخه ای ماهرانه برطرف کند. اما تجویز کرده که روزانه باید نیم ساعت حرکات ورزشی ای به مانند آنچه که در نماز انجام میدهیم، انجام دهید و گرنه این مشکل قلبی خاص دوباره برگشته و ممکن است به قیمت از دست دادن جانتان تمام شود! در این صورت حرکات ورزشی تجویز شده را فقط برای حفظ سلامت قلبتان انجام خواهید داد و هیچگاه به این توجه نخواهید کرد که مشکلات دیگری نیز دارید!

پس بهتر است حداقل بخاطر شکرگزاری نعمت هایی که خداوند در اختیار ما قرار داده، نماز را ترک نکنیم و بر آن مداومت ورزیم

فواید جسمی و روحی

نماز به تنهایی دارای آثار فردی و اجتماعی و همچنین جسمی و روحی بیشماری است که نسبت مستقیمی با میزان توجه به آن دارد. هر چقدر توجه به انجام صحیح آن، توجه به اوقات پنجگانه نماز، حضور قلب و … بیشتر باشد، آثار  و فواید آن بیشتر نمایان میشود. به بخش کوچکی از این فواید در پرسش های قبل اشاره کرده ایم که در صورت تمایل میتوانید با کلیک بر روی هدف از نماز خواندن چیست؟ آن را مطالعه نمایید.

دید از زاویه ای کاملتر

آﻧﭽﻪ گفته شد ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻓﺮض صحیح بودن روی سوال بود، اما اگر زاویه ای بهتر به این سوال بنگریم که وقتی خداوند مشکلات ما را حل نمیکند چرا باید نماز بخوانیم؟ متوجه خواهیم شد که خود مسئله غلط است. نماز محدود به عملی برای شکرگزاری، راه حلی برای حل مشکلات و یا پیشگری کننده از مشکلات و … نیست. نماز به تنهایی به عنوان یک مولتی ویتامین عمل کرده و تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی، جسمی و روحی، دنیویی و اخروی و… فرد را در بر گرفته و آثار بینظیری را به نسبت توجه خود فرد به نماز، به همراه خواهد داشت.

کلام آخر

خداوند متعال نماز فقط برای حل مشکلات بر ما واجب نکرده و در آیات قران و احکام اسلام گفته نشده نماز فقط برای افراد مشکل دار واجب است. علاوه بر این، دلایل بسیاری برای نماز خواندن وجود دارد که داشتن مشکل در نهایت میتواند یکی از دلایل برا نخواندن آن باشد(هر چند داشتن مشکل انطور که بررسی شد دلیل صحیحی برای نماز نخواندن نیست.) امیدوارم این مطلب بتواند برای این سوال که وقتی خداوند مشکلات ما را حل نمیکند چرا باید نماز بخوانیم؟ کافی و اقناع کننده باشد.

پرسیدن سوالات و شبهات نمازی

اگر در موارد نمازی دچار شهبه یا سوالی باشید، میتوانید با فرستادن سوال و شبهه خود در بخش دیدگاه ها(پایین این پست) و یا ارسال آن به اکانت کارشناس ما در ایتا با نام کاربری namazsetad@، آن را با ما مطرح و پاسخ سوالتان در سایت دریافت نمایید.

مشاهده سایر پرسش ها و شبهات نمازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا