گزارش عملکرد معاونت فرهنگ، آموزش و پژوهش ستاد اقامه نماز در سال ۱۴۰۳ تشریح شد

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز، گزارش اجمالی عملکرد سال ۱۴۰۳ معاونت فرهنگ، آموزش و پژوهش و ستاد های استانی ستاد اقامه نماز تدوین و منتشر شد.
معاونت فرهنگ، آموزش و پژوهش در سال ۱۴۰۳ براساس اسناد بالادستی، سیاست های ابلاغی دفتر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و مفاد سند تحول اقامه نماز (افق ۱۴۰۱ الی ۱۴۲۰) با شعار ” آموزش معارف نماز برای همه” با مجموعه برنامهها و اقدامات طراحی شده با همکاری معاونت ها، مدیریت های ستاد و نیز دستاندرکاران امر نماز در دستگاه های اجرایی برنامه ها و فعالیت های خود را جامع عمل پوشاند.
این گزارش که در برگیرنده اقدامات تمهیدی و مدیرتی، برنامه های مصوب سالانه فرهنگی و آموزشی در سطح ملی و فعالیت های ابتکاری ستادهای اقامه نماز استان ها می باشد، تهیه و تدوین گردیده است.
منصور سرگزی معاون، فرهنگ،آموزش و پژوهش ستاد اقامه نماز در تبیین این عملکرد ابراز داشت: در سال ۱۴۰۳ این معاونت در تحقق شعار سال ستاد ” آموزش معارف نماز برای همه” با همکاری، جلب مشارکت و به میدان آوردن ظرفیت های اجرایی، علمی و تبلیغی دورن ستادی ائم از معاونت ها، مدیریت ها، انتشارات و مرکز تخصصی نماز و برون ستادی شامل دستگاه های اجرایی و نهادهای فرهنگی، تبلیغی و نیروی های مسلح کشور گام های بلندی در تحقق اهداف کمی و کیفی ترسیم شده برداشت.
معاون، فرهنگ، آموزش و پژوهش ستاد افزود: در سال گذشته ۳۵ برنامه و فعالیت در دستور کار داشت که از میان ۱۸ برنامه در حوزه فرهنگی و ۱۳ برنامه در حوزه آموزشی و ۶ برنامه و اقدام در بخش های دیگر از قبیل؛ اجرای برنامه ها و فعالیت های با دستگاه های اجرایی و سایر نهاد با رویکرد فرهنگی و آموزشی بوده است.
منصور سرگزی در ادامه بیان داشت: در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ ، معاونت با مشارکت معاونت برنامه ریزی ستاد و دعوت از مشاوران و صاحبنطران اقدام به راه اندازی چند کارگروه شامل کارگروه برنامه ریزی برنامه های نماز نسل نو، کارگروه آموزش، کاگروه تدوین دوره های تخصصی ویژه مدیران، ارشد، میانی و پایه دستگاه های اجرایی و کارگروه برگزاری رویدادهای فرهنگی نمود که کاربست تصمیمات این کارگروه ها، در بهبود و ارتقای روش ها در دستیابی به اهداف پیش بینی شده بسیار راهگشا بوده است.
وی عنوان کرد: آموزش گروه های مؤثر با تمرکز بر فعالین نظام تعلیم و تربیت در وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان که برگرفته از تأکیدات استاد قرائتی و مصوبات هیأت امنای ستاد سر لوحه کار معاونت قرار گرفته بود. این آموزش ها بر هشت گروه از جمله مدیران مدارس، مربیان پرورشی، معلمان پایه سوم دختران، دبیران پایه هشتم پسران، امامان جماعت مدارس، دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان، مدرسین آموزش خانواده و نیز مربیان و مدیران کودکستان ها متمرکز شده بود که با اهتمام و تلاش تمامی دست اندرکاران بیش از ۱۱۷۰۰ نفر در قالب ۱۵۳۵ کارگاه آموزشی تحت پوشش قرار گرفتند. با اجرای این حجم از دوره ها ۱۰۰ % اهداف کمی پیش بینی شده در این حوزه محقق شده است.
وی در ادامه در تشریح برنامه ها و فعالیت های فرهنگی که در حوزه همکاری های وزارت آموزش و پرورش اجرا شده، بیان داشت: در سال گذشته ۶۸۴ جلسه هیأت اندیشه ورز نماز در سطح اداره کل آموزش و پرورش استان، مناطق، نواحی و مدارس به منظور برنامه ریزی تمهید جهت رونق نماز در مدارس تشکیل شده است. همچنین تعداد ۴۸۲۷ نشست های دانش آموزی آشنایی با معارف و پاسخگویی به شبهات نماز در بین ۳۶۲۴۱۶ نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم، تعداد ۲۳۰۶ نشست با والدین دانش آموزان در قالب شیوه های دعوت فرزندان به نماز با حضور ۸۷۰۲۷ اولیای دانش آموزان در کلیه مقاطع تحصیلی، اجرای طرح ملی درست خوانی نماز در با حضور ۳۹۳۶۰ دانش آموز در مدارس و نیز از طریق اعزام مبلغ نماز در طرح اوقات فراغت دانش آموزان که در تابستان گذشته در اردوگاه ها، مراکز فرهنگی و تربیتی و مدارس منتخب برگزار شد ۲۹۵۵۰ نفر از دانش آموزان تحت پوشش این برنامه قرار گرفته اند.
منصور سرگزی خاطرنشان کرد: ستاد اقامه نماز در کنار کادر آموزشی مدرسه، عنایت ویژه ای نیز به آموزش، آگاهی بخشی، توانمندسازی ترویج و توسعه معارف نماز در بین مدیران ارشد، پایه و میانی، بانوان محلات، جامعه کارگری و کادر درمان داشت. اجرای ۲۵ دوره آموزشی با حضور ۷۰۲ مدیر دولتی ، ۵۳۴ همایش در مساجد، فرهنگسرا ها، سراهای محلات در بین قریب به ۱۹۰۰۰ بانوی مؤمنه و برگزاری ۲۴ دوره آموزشی یک روزه در بین ۲۰۷۰ نفر از بهیاران و پرستاران کادر درمان از دیگر اقدامات معاونت در سال ۱۴۰۳ می توان برشمرد. همچنین با عنایت به عضویت ستاد اقامه نماز در سال های اخیر در ستاد تسهیلات سفر، با همکاری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور ۱۲ دوره آموزشی در بین ۴۸۷ نفر از فعالین و رانندگان و دارندگان اتوبوس های بین شهری، پیش از آغاز مناسبت ها در ایام پیک سفر برگزار شد.
این مقام مسئول از دیگر اقدامات و خدماتی که بر اساس احصای وضعیت موجود و نیاز سنجی انجام شده از اساتید و مخاطبین ستاد صورت گرفته است، می توان به مشاوره در برنامه ریزی و اجرای برنامه های نمازی، بازنگری و تولید محتواها، کتب و درسنامه در قالب های مختلف جهت بهره برداری مخاطبین عام، گروه های مؤثر و دستگاه های اجرایی اشاره کرد.
دبیر اجلاس های سراسری نماز اجلاس های نماز را در صدد تقویت باورها و معرفی ارزش های نماز بیان کرد و افزود: هدف اصلی اجلاسیه های نماز ایجاد حساسیت در بین متولیان فرهنگی و اجرایی کشور به منظور ادای فریضه ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز در کشور دانست.
وی افزود: سی و یکمین اجلاس سراسری نماز با عنوان ” نماز نسل نو و رسالت ما” 6 دی ماه سال گذشته با حضور جمعی از مسئولین، فعالین و خادمان به میزبانی استان خراسان شمالی برگزار گردید. پیام مقام معظم رهبری مدظله العالی و حضور ریاست جمهور زینت بخش این محفل نورانی بود. همچنین محققین و اندیشمندان با ارسال ۱۱۵۸ اثر در غنای علمی این اجلاسیه همت گماردند. از دیگر برکات این اجلاسیه ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی در قالب کمیته فرهنگی و فوق برنامه در بین گروه های مؤثر ، جامعه علمی، مردم ولایت مدار استان بویژه دانش آموزان آن خطه از ایران اسلامی می باشد.
از اقدامات پیرامونی این اجلاس برگزاری ۳۲ پیش اجلاس استانی نماز در ۳۱ مرکز استان و شهرستان می باشد.
منصور سرگزی برگزاری ۳ مسابقه کتابخوانی سراسری نماز در سال ۱۴۰۳ ویژه عموم مردم و کارکنان دستگاه های اجرایی با حضور بیش از ۹۰۰۰۰ نفر ، برگزاری سومین جشنواره فرهنگی و هنری نماز با عنوان “فجر تا فجر” در بین نسل نو و اهالی فرهنگ و هنر که حاصل آن جریان سازی فرهنگی نماز و مشارکت بیش از ۳۳۴۸ نفر از فرهنگ دوستان و برگزاری اولین همایش نماز، تندرستی و آرامش روان با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد.
وی افزود: از اقدامات نو و ارزشمند این همایش، تجلیل از ۱۵ نفر از نخبگان و صاحبنظران در حوزه نماز، معنویت و طب می باشد که در روز برگزاری همایش صورت گرفت.
معاون فرهنگ، آموزش و پژوهش ستاد از اجرای ۳۳۰ ویژه برنامه فرهنگی، ترویجی و تبلیغی در ایام دهه فرهنگی مسجد و ترویج نماز خبر داد و افزود: ۲۱ مرداد سالروز تشکیل ستاد اقامه نماز تا ۳۱ مرداد سالروز آتش زدن مسجد الاقصی به دست باند جنایتکار صهیونیستی، توسط ستاد با عنوان دهه فرهنگی مسجد و تروج معارف نماز نامگذاری شده است.
سرگزی در بخش دیگری به اقدامات انجام شده در حوزه جامعه کارگری اشاره و افزود: کارگران کارخانجات و مراکز صنعتی و خانواده های آنان بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده اند که جا دارد عنایت ویژه تری نسبت به آنان صورت گیرد. از اینرو با همکاری وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و دیگر متولیان با برگزاری جلسات هم اندیشی با مدیران و مسئولین فرهنگی مراکز صنعتی، ارائه خدمات فرهنگی و آموزش در دستور ستاد قرار گرفت که حاصل این تلاش برگزاری ۱۲۴ نشست با عنوان نشست معارف افزایی و فرهنگ سازی نماز در محیط کار در بین ۴۵۲۹ نفر می باشد.
در ادامه معاون فرهنگی ستاد اقامه نماز از برگزاری ۲۱۱ نشست دانشجویی در قالب گفتمان های نقد و نظر و تبیینی نماز در دانشگاه های سراسر کشور بویژه در میان دانشجویان دانشگاه فرهنگیان خبر داد و بیان داشت: در راستای با هدف تحت پوشش دادن بیشتر مخاطبین، ستاد اقامه نماز با همکاری مراکز صدا و سیمای استان نسبت به برگزاری ۱۳۸ میزگردهای تخصصی و تبیینی با حضور دانشجویان و دانش آموزان و کارشناس موضوعی اقدام نموده است.
وی همچنین یکی از رویکرد های مهم ستاد را بهره گیری از ظرفیت های مردمی و جامعه نخبگانی کشور اعلام کرد و افرود: در همین راستا در سال ۱۴۰۳ قریب به ۶۱۰ نشست هم اندیشی و اندیشه ورزی با دعوت از نخبگان علمی، فرهنگی، هنری، ورزشی و … برگزار شد. این نشست های هم اندیشی که موضوع شیوه های جذب نوجوانان و جوانان به نماز برگزار می شود، راهکارهای اثر گذاری آنان در بین مخاطبان پیرامونی در ترویج معارف نماز و نیز بیان تجربیات موفق در این حوزه مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد.
سرگزی از دیگر اقدامات صورت گرفته در موضوع مردمی سازی برنامه های نماز، به شناسایی، سازماندهی و آموزش افراد داوطلب و دغدغه مند در قالب طرح یاوران نماز اشاره و بیان داشت: در گذشته اقداماتی پیرامون یاوران نماز صورت گرفته بود ، معاونت در سال ۱۴۰۳ با رویکرد اصلاح فرانید بکارگیری افتخاری یاوران نماز تجدید نظر و میان افراد حائر شرایط نسبت افرادی را دعوت به همکاری نمود. در همین راستا بصورت ویژه در زمستان سال گذشته ۶۱ دوره های آموزشی و توجیهی در میان ۲۳۸۴ یاوران نماز در تمامی استان ها برگزار شد.
این مقام مسئول از دیگر اقدامات ستاد در این حوزه را ایجاد واحد مشاوران افتخاری ستاد اقامه نماز در امور بانوان و خانواده خبر داد و افزود: این اقدام پس از مصوبه هیأت محترم امنا ستاد و حمایت های رئیس ستاد، با تشکیل شورای راهبری امور بانوان و خانواده فعالیت خود در ستاد را آغاز نمود. این اقدام با امتداد در تمامی ستادهای اقامه نماز استان در حال دنبال کردن مأموریت های تعیین شده می باشند.
معاون فرهنگ، آموزش و پژوهش اذعان داشت: قائم مقام ستاد همواره ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی به مناطق کم برخودار را مورد تأکید قرار می دهد. در همین راستا با همکاری معاونت برنامه ریزی و موسسه فرهنگی انتشاراتی ستاد اقامه نماز، پس از تشکیل کارگروه حمایت فرهنگی از مدارس عشایری، با همکاری وزارت آموزش و پرورش، در گام اول تعداد ۲۵۸ بسته محتوایی و تبلیغی برای تجهیز نمازخانه و کتابخانه مدارس عشایری شبانه روزی که در ۲۴ استان مستقر می باشند تهیه و ارسال شد.
سرگزی، آموزش، توانمند سازی و بصیرت افزایی کارکنان تحت اشراف استاد قرائتی را از اولویت های معاونت دانست و افزود: در سال گذشته ده ها دوره تخصصی و عمومی بصورت حضوری و وبیناری در میان همکاران تمام وقت، ساعتی و مشمول ستاد اقامه نماز، بنیاد حضرت مهدی موعود(عج) و ستاد تفسیر قرآن کریم در سطح ستادی، استانی و شهرستانی برگزار شد.
وی به پیگیری و تصویب اسناد اجرایی نماز، همچون طراحی دوره های ۱۴ گانه نماز، مهدویت و قرآن کارکنان دولت و ابلاغ توسط سازمان اداری و استخدامی کشور، تدوین سند منشور اقامه نماز در مدارس کشور با همکاری وزارت آموزش و پرورش و ابلاغ آن توسط وزیر و نیز تدوین تفاهمنامه چهار جانبه ساماندهی و حمایت از فعالیت های تبلیغی امامان جماعت مدارس با همکاری ستاد اقامه نماز، وزارت آموزش و پرورش، مرکز مدیریت حوزه های علمیه و مرکز خدمات حوزه ها و نیز پیگیری عضویت ستاد در شورای آموزش و پرورش استان ها، بیان کرد.
منصور سرگزی در پایان این گزارش از کلیه افراد حقیقی و حقوقی که در تحقق اهداف کمی و کیفی برنامه های معاونت ایفای نفش نموده بودند، تشکر کرد.