اخبارخراسان رضویگفتگوها

انقلاب اسلامی محصول حضور پرشور جوانان در مساجد جهت اقامه نماز اول وقت بود

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، در راستای توسعه و ترویج فرهنگ نماز در بین نسل نو، روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان با توجه به پیام مقام معظم رهبری به سی و یکمین اجلاس سراسری نماز با حجت الاسلام و المسلمین باقری مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) در روز دوشنبه بیست و نهم اردیبهشت ماه گفتگو کرد.

مشروح گفتگو را در زیر بخوانید.

حجت الاسلام و المسلمین باقری مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) گفتگو را با مقدمه ای از هدف خلقت آغاز کرد و گفت: هدف از خلقت همه عالم و همه چیز باز کردن راه تکامل برای همه من جمله ما انسانهاست. حال اوج تکامل ما انسان ها به چیست؟ به این است که خدایی بشویم و موجودی خدائی ابدی که تا خدا، خدایی میکند با وصف خدائی بودن، باشیم و در کنار رحمت واسعه دنیوی و اخروی ذات اقدس اله ادامه حیاط بدهیم ما در این دنیا از اینکه در رفاه، آسایش و آرامش باشیم لذت میبریم و احساس سعادت مندی می کنیم ولی سعادت ماندگار و بی پایان مربوط به جهان آخرت است و راه به دست آوردن این سعادت ماندگار، عبودیت خالق هستی است. اطاعت پذیری از اوست.

وی ادامه داد: عبادت ذات اقدس اله قالب هایی دارد مانند: نماز، روزه، جهاد، حج، زکات، خمس و … که نماز بهترین جلوه عبادت ذات اقدس اله است از این رو بیشترین توصیه نیز در دین اسلام به اقامه نماز شده است. از پیامبر (صلی الله علیه و آله) نقل است که فرمود: لِیَکُن اکثر همّک الصّلوه فانّها راس الاسلام بعد الاقرار بالدین باید بیشترین هم و غمت نماز باشد زیرا نماز بعد از اقرار به دین، سر اسلام است. همچنین در عبارت دیگر مولی الموحدین(علیه السلام) نیز میفرماید: اوصیکم بالصلوه و حفظها فانها خیر العمل و هی عمود دینکم شما را به نماز و محافظت از آن سفارش میکنم چرا که نماز بهترین عمل است و ستون دین شماست.

حجت الاسلام باقری افزود: منشا تعیین این موضوع نیز صحبت های رهبر فرزانه حکیم حضرت آیت الله العظمی الامام خامنه ای است که در سی و یکمین اجلاس سراسری نماز کشور توصیه کردند: نمازگزاران را به اقامه نماز اول وقت و حفظ توجه و حضور قلب برای اثرگذاری نماز در دل و جان، عمل فردی و اجتماعی آنان خصوصا جوانان، بنابراین عنوان نوشتار ما نماز اول وقت با حضور قلب در جوانی است.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) در پاسخ به این سوال که چرا باید نماز اول وقت خواند یادآور شد: نماز اول وقت موجب زدودن غم و اندوه و نجات از آتش جهنم میشود. پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله وسلم )فرمودند: هیچ بنده ای نیست که به اوقات نماز اهتمام ورزد مگر اینکه من آسان جان دادن و از بین رفتن غم و اندوه و نجات از آتش جهنم را برای او ضمانت کنم.

وی بیان کرد: انسان مومن باید نهایت سعی و تلاشش را بنماید تا هرچه میتواند به مقام قرب الهی نزدیک شود و در نزد ذات اقدس معبود جایگاهی ویژه یابد. وقتی انسانی مومن، مقیّد میشود که نماز را در اوّل وقت بخواند؛ مورد توجه خداوند قرار میگیرد و معنای این عمل آن است که خدایا، برای امتثال امر تو که توصیه کرده ای نماز را در اول وقت بخوان، می خوانم و آن را از وقتش تاخیر نمی اندازم. خداوند به چنین بنده ای توجه ویژه ای میکند. و در نزد خداوند جایگاه و منزلتی ویژه پیدا میکند. در همین رابطه مولی امیر المومنین (علیه السلام) میفرماید: بر خواندن نمازهای پنج گانه در وقت آن مواظبت کنید زیرا که این نمازها در اول وقتش در نزد خداوند جایگاه ویژه ای دارند.

حجت الاسلام باقری در صحبت دیگری اظهار کرد: امام صادق(علیه السلام) فرمود: نماز اول وقت موجب خشنودی خدا است و در آخر وقت مایه آمرزش است. نمازی که در اول وقت اقامه نشود معلوم نیست مقبول باشد یا نه ولی یکی از ویژگی های نماز مقبول نمازی است که در اول وقت خوانده شود.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) اضافه کرد: یکی دیگر از آثار نماز اول وقت این است که شفاعت پیامبر اسلام(ص) شامل نمازگزار میشود ولی اگر نماز را در اول وقت نخواند شفاعت آن حضرت شامل حال او نمی شود. در وسائل الشیعه از آن حضرت نقل میکنند که فرمود: روز قیامت شفاعت من شامل کسی که نمازهای واجبش را از وقتش تاخیر بیاندازد نمی شود.

وی در خصوص حضور قلب در نماز بیان کرد: یکی از ویژگی های نماز اثرگزار و با برکت که دارای آثار و برکات مادی و معنوی برای نمازگزار است، نماز با حضور قلب است. حضور قلب در نماز به این معناست که نمازگزار از اول نماز تا آخر آن خود را در محضر معبود ببیند و وجود او را در برابر خود احساس کند. به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی حضور قلب در نماز یعنی وقتی شما دارید نماز میخوانید بدانید با کسی دارید حرف میزنید، مخاطب دارید.

حجت الاسلام باقری یادآور شد: بسیاری از ما از نماز فقط تکبیره الاحرام و سلام آن را میفهمیم. ورود به نماز و خروج از نماز را متوجه میشویم اما در این بین حواس ما متوجه همه چیز و همه کس میشود جز معبود. چنین نمازی نماز مقبول نیست چرا که بر اساس روایات آن مقدار از نماز پذیرفته میشود که با حضور قلب باشد.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) گفت: فلسفه نماز این است که انسان فراموش نکند این جهان و خود او خالقی دارد که همواره باید متوجه او باشد تا راه گم نکند. از این رو قرآن کریم میفرماید اِن الصلوه تنهی عن الفحشاء و المنکر نماز نهی از فحشا و ناهنجاری ها میکند و این مانع بودن نماز از ورود به منکرات بخاطر این است که انسان را به یاد خدا می آورد. روزی پنج بار اقامه نماز برای تمرین خدا حاظری و خدا ناظری است تا در غیر وقت نماز نیز حضور خداوند را در کنار خود احساس کند.

وی ادامه داد: اگر خواست کاری انجام دهد اول ببیند مورد رضایت خداست یا نه، معروف است یا منکر. اگر معروف است انجام دهد و اگر منکر است انجام ندهد. پس فلسفه اقامه نماز احساس خدا حاضری است. اگر این حالت خدا حاظری که با حضور قلب حاصل میشود نباشد چنین نمازی فایده ای ندارد لذا در روایات فرمودند این نماز نماز مقبول نیست.

حجت الاسلام باقری اضافه کرد: انسان با نماز به یاد خدا می افتد و در نتیجه خداوند را حاظر و ناظر بر اعمال خودش میبیند. پس تاکنون مشخص شد که دو شرط اساسی نماز اثرگذار و مقبول یکی این است که انسان مقید باشد نمازش را در اول وقت بخواند، دیگر اینکه سعی کند در هنگام اقامه نماز از اول تا پایانش خود را در محضر خدا ببیند.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) نسبت به نماز نسل نو و جوان نکاتی را بیان کرد و گفت: جوانی بهار عمر انسان و فصل ثمربخش عمر آدمیان است تا قبل از آن هنوز به بلوغ فکری، عقلی، جسمی و جنسی لازم نرسیده تا زمینه شکوفایی او فراهم آید و بعد از فصل جوانی نیز توان و نیروی او رو به کاستی می گذارد و اگر بخواهد کاری هم بکند و انگیزه هم داشته باشد توان لازم را ندارد. بنابراین باید از فصل جوانی نهایت استفاده را ببرد.

وی افزود: یکی از عرصه های فعالیت جوان عبادت ذات اقدس اله است که اگر با تمام آداب و شرایطش من جمله نماز اول وقت و با حضور قلب باشد آثار و برکات فردی و اجتماعی آن به مراتب بیشتر از نماز در پیری است. از این رو هم حضرت امام خمینی(ره) به تبعیت از اهل بیت عصمت و طهارت توصیه به نماز و عبادت در جوانی می کند و هم رهبر معظم انقلاب اسلامی از جوانان میخواهد که به نماز اول وقت و با حضور قلب همت گمارند.

حجت الاسلام باقری اظهار کرد: اگر بخواهیم به آثار و برکات فردی و اجتماعی نماز اول وقت جوانان مثال بزنیم، در قرن اخیر انقلاب اسلامی ما مرهون حضور پر شور جوانان در مساجد و نماز جماعت از سال های ۵۶ و۵۷ و… همچنین در دفاع مقدس در سال های ۵۶ و ۵۷ مساجد مملو از جوانان شد؛ انقلاب اسلامی از مساجد و نمازهای اول وقت و جماعت مردم شروع شد و منجر به پیروزی انقلاب گردید.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) ادامه داد: دفاع جانانه مردم ایران در هشت سال دفاع مقدس در برابر نماد جبهه کفر و نفاق و صدام، مرهون حضور جوانان متعبد و اهل نماز است. فراموش نمیکنم در تنگه رقابیه در حین عملیات فتح المبین بعد از استقرار در تنگه در حالی که گلوله توپ و تانک بر سر بچه ها و رزمندگان می بارید یکی از رزمندگان در همان حال درخواست نماز جماعت کرد که بنده عرض کردم هرکس در این شرایط فرادی بخواند. الان تمام همت دشمن این است که جوانان از نماز و جماعت و مساجد فاصله بگیرند. نماز صرفا جنبه عبادی صرف ندارد بلکه جهت دهنده در همه عرصه ها به خصوص اجتماعی و سیاسی است.

وی یادآور شد: مگر نه این است که بر ما واجب است که روزی ده بار سوره حمد را در نماز بخوانیم. همین توصیه به سوره حمد یکی از جهاتش این است که در سوره حمد به نمازگزار توصیه میشود که مواضع خودت را روشن کن باکدام گروه هستی با (انعمت علیهم) که مصادیقش شهدا، صالحین و ائمه(ع) هستند. یا با (مغضوب علیهم)که یهود و نصارا هستند یا با (ضالین) که مصداق مسلمانان منحرف هستند. پس نماز جهت دهنده است؛ نهایت جهت دهندگی آن برای جوانان بیشتر است.

حجت الاسلام باقری در مبحث دیگر این گفتگو راه های تشویق اقامه نماز اول وقت برای نسل جوان را بازگو کرد و گفت: ما آدم ها تا زمانی که فلسفه یک کار مداوم را ندانیم انگیزه برای انجام آن پیدا نمی کنیم در خصوص عبادات و من جمله نماز و نماز اول وقت نیز ماجرا از همین قبیل است از این رو لازم است ما آثار و برکات نماز اول وقت مخصوصا برای جوانان را بیان کنیم.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) ادامه داد: برخورد صحیح و همراه با عطوفت متولیان امر نماز جماعت در مساجد به گونه ای که برای جوانان جاذبه حضور در نماز پیدا کند. بسیار مهم است گاهی مشاهده می شود برخورد یک خادم یا غیر خادم در مساجد چنان ناصحیح و تند است که جوانان و نوجوانان را از مسجد و نماز و اهل مسجد زده می کند. به نظر میرسد لازم است دوره آموزشی برای متصدیان و متولیان امر نماز در مساجد گذاشته شود تا برخورد آن ها جنبه علمی و تربیتی داشته باشد.

وی بیان کرد: در روایات توصیه شده است که فرزندان تان را از هفت سالگی نمازخوان کنید. گاهی والدین تصور میکنند که اگر بزرگتر شوند و به حد بلوغ رسیدند آن زمان ها را توصیه به نماز کنند در حالی که تجربه نشان داده است بعد از بلوغ، جوان خیلی توجهی به توصیه های ما در امر نماز نمیکند بنابراین به این توصیه اهل بیت توجه کنیم و بچه هایمان را از سن پایین نمازخوان کنیم.

حجت الاسلام باقری افزود: تبیین حقیقت نماز و زیبایی های آن است. ما آدم ها همواره منافع محور هستیم برای جوانان باید فلسفه وجوب نماز و خصوصا تاکید به نماز اول وقت تبیین شود تا بداند که منافع دنیوی و اخروی برای او دارد برکاتی که نماز اول وقت دارد و همچنین تبیین شود که چه گره گشایی هایی با نماز اول وقت انجام میشود.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا(ع) در صحبت های پایانی خود برای اینکه در نماز حضور قلب بیشتر داشته باشیم یادآور شد: در روایات توصیه شده است که قبل از نماز وضو را با حالت توجه و آداب و رسومش انجام دهیم که خیلی تاثیر دارد. هم دقت در شستن اعضای وضو و مسح سر و پا با حالت توجه توصیه شده است و هم اذکار وضو با حالت توجه بر زبان جاری کردن موثر است. برای حضور قلب لازم است که نمازگزار مکان ثابت و مشخصی و در عین حال خلوتی را انتخاب کند.

وی بیان کرد: تقید به نماز اول وقت نیز یکی از عوامل تاثیرگذار در حضور قلب است در هنگام قرائت، نگاهمان به محل سجده و در هنگام رکوع به جلوی پاها باشد. اگر این موارد رعایت شد نماز، نمازی همراه با حضور قلب و اول وقت خواهد شد که در این، آثار فردی و اجتماعی فراوانی دارد.

در پایان این گفتگو حجت الاسلام باقری خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی محصول حضور پرشور جوانان در مساجد جهت اقامه نماز اول وقت بود و حضور جوانان در مساجد جهت اقامه نماز جماعت و اول وقت، قطعا تضمین کننده راه مقاومت و ایستادگی در مقابل جریان های غربگرا و استعمارگران و استکبار است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا