آموزش نماز

نحوه خواندن نماز احتیاط و احکام و شرایط آن

تقریبا میتوان گفت همه افراد هنگام خواندن نمازهای یومیه، در تعداد رکعات، سجده، رکوع و یا ذکر سوره ها شک می کنند و حکم شرعی برای رفع اشکال نماز خود را نمی دانند. برخی از شک هایی که در حال نماز ایجاد می شود اهمیت چندانی ندارند اما برخی دیگر وظایفی را برای نمازگزار تعیین می کنند. تعدادی از این شک ها نماز احتیاط را بر انسان واجب میکنند. در این مقاله سعی داریم تا به نحوه خواندن این نماز و همچنین احکام و شرایط آن بپردازیم.

نحوه خواندن نماز احتیاط

برای خواندن نماز احتیاط قیام کرده و نیت میکنیم، سپس تکبیر گفته و سوره حمد را خوانده و به رکوع و دو سجده میرویم. سپس تشهد و سلام را گفته و نماز را تمام میکنیم. اما اگر نماز احتیاط دو رکعتی بر انسان واجب شده باشد پس از دو سجده رکعت اول ایستاده و حمد را میخوانیم سپس به رکوع و سجود رفته و در نهایت تشهد و سلام را خوانده و نماز را تمام میکنیم.

نکات

  •  در نماز احتیاط اذان و اقامه وجود ندارد.
  • بعد از خواندن حمد، سوره را نمیخوانیم.
  • این نماز قنوت ندارد.
  • سوره حمد باید بصورت آهسته خوانده شود.
  • نماز احتیاط را بلافاصله پس از اتمام نماز اصلی و پیش از کاری که حالت نماز را به هم بزند باید خواند.
  • رعایت کردن شروط واجب در نمازهای یومیه یا واجب در این نماز نیز بنا بر احتیاط واجب است.

نحوه خواندن نماز احتیاط و احکام و شرایط آن

احکام

  • اگر  قبل از خواندن نماز احتیاط، نمازگزار متوجه شود که نمازی که خوانده صحیح بوده است. نیازی به خواندن نماز احتیاط نیست. حتی اگر در بین نماز احتیاط بفهمد، لازم نیست آن نماز را تمام کند.
  • اگر پیش از خواندن نماز احتیاط بفهمد که رکعت های نمازی که نمازگزار خوانده کم بوده است. اگر کاری که نماز را باطل می کند انجام نداده باشد، باید آنچه که از نماز نخوانده است، بخواند و برای سلام اضافی، دو سجده سهو بکند. همچنین اگر کاری که نماز را باطل می کند انجام داده باشد مثلا به قبله پشت کرده باشد، باید نماز را از نو بخواند.
  • اگر نمازگزار پس از خواندن نماز احتیاط متوجه شود که کسری نمازش به مقدار نماز احتیاط بوده است. مثلا شک کند که ۳ یا ۴ رکعت خوانده و یک رکعت نماز احتیاط بخواند و پس از آن متوجه شود که سه رکعت خوانده است. نمازش صحیح است. اما اگر پس از خواندن بفهمد که کسری نماز کمتر از نماز احتیاط بوده ، مثلا شک بین دو و چهار، که دو رکعت نماز احتیاط خوانده و بعد متوجه شود که نماز را سه رکعت خوانده است، باید کسری نماز را به نماز متصل نماید و همچنین نماز را دوباره از اول بخواند.
  • اگر بعد از خواندن نماز احتیاط بفهمد کسری نماز بیشتر از نماز احتیاط بوده، مثلا در شک بین سه و چهار، یک رکعت نماز احتیاط بخواند، بعد بفهمد نماز را دو رکعت خوانده، چنانچه بعد از نماز احتیاط کاری که نماز را باطل می کند انجام داده، مثلا پشت به قبله کرده، باید نماز را دوباره بخواند و اگر کاری که نماز را باطل می کند انجام نداده، باید دو رکعت کسری نمازش را بجا آورد و نماز را هم دوباره بخواند.
  • اگر نمازگزار بین دو و سه و چهار شک کند و بعد از خواندن دو رکعت نماز احتیاط ایستاده یادش بیاید که نماز را دو رکعت خوانده، لازم نیست دو رکعت نماز احتیاط نشسته را بخواند.
  • اگر بین رکعت دو و سه و چهار شک کرده و زمانی که دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را می خواند قبل از رکوع رکعت دوم یادش بیاید که نماز را سه رکعت خوانده است، باید بنشیند و نماز احتیاط را یک رکعتی تمام کند و بنابر احتیاط مستحب بهتر است نماز را دوباره بخواند.
  • اگر در حین خواندن نماز احتیاط بفهمد کسری نمازش بیشتر یا کمتر از نماز احتیاط بوده، چنانچه بنحوی نباشد که نماز احتیاط را مطابق کسری نمازش تمام کند باید نماز را رها کند و کسری نماز را بجا آورد و بنابر احتیاط واجب نمازش را دوباره بخواند. برای مثال در شک بین رکعت سه و چهار اگر زمانی که دو رکعت نماز احتیاط نشسته را می خواند، به یاد بیاورد که نماز را دو رکعت خوانده، چون نمی تواند دو رکعت نشسته را به جای دو رکعت ایستاده حساب کند به همین خاطر بنابر احتیاط واجب باید نماز احتیاط نشسته را رها کرده و دو رکعت کسری نمازش را خوانده و نماز را هم دوباره بجا آورد.
  • اگر نمازگزار شک کند نماز احتیاطی را که بر او واجب شده بود را بجا آورده است یا خیر. اگر وقت نماز گذشته به شک خود اعتنا نکند. ولی اگر وقت دارد، در صورتی که صورت نماز به هم نخورده باشد، باید نماز احتیاط را بخواند. اما اگر مشغول کار دیگری شده و صورت نماز به هم خورده بنا بر احتیاط مستحب بهتر است است که نماز احتیاط را بجا آورد و نماز را هم دوباره اقامه کند، گرچه میتواند بنا را بر انجام نماز احتیاط گذاشته و بر همان اکتفا نماید.
  • اضافه کردن رکنی در نماز احتیاط باعث باطل شدن آن میشود و بنا براحتیاط واجب باید نماز احتیاط و اصل نماز دوباره خوانده شود.
  • هنگام خواندن نماز احتیاط اگر در انجام یکی از اعمال آن شک کند اگر از محل آن نگذشته باشد باید بجا آورد و اگر از محلش گذشته باشد باید به آن شک اعتنایی نکند.
  • اگر در تعداد رکعت های نماز احتیاط شک ایجاد شود، باید بنا را بر بیشتر گذاشت ولی اگر طرف بیشتر باعث باطل شدن نماز میشود باید بنا را بر کمتر گذاشت. همچنین بنابر احتیاط مستحب نماز احتیاط و اصل نماز را از نو بخواند.
  • کم یا زیاد شدن سهوی چیزی که رکن نیست در نماز احتیاط سجده سهو ندارد.

نوشته های مشابه

۱۰ دیدگاه

  1. اگه بجای نماز احتیاط دوباره نماز رو بخونیم بهتر نیست ؟و اگر نماز واجب را به تصور اشتباه خواندن قطع کنیم معصیت شده ؟

    1. سلام و عرض ادب
      اگر شکتون باطل کننده نماز نباشه بهتره نماز رو ادامه بدید و نماز احتیاط رو بخونید و سوال دومتون هم:
      بر حسب تصور یا شکتون اگه جزو شک های صحیح باشه باید نماز رو ادامه بدید و قطع کردن همینطوری معصیته
      ولی اگر شکتون باطل کننده نماز باشه اونوقت باید قطع کنید و از اول بخونید

  2. با عرض سلام و ادب، اگر در نماز احتیاط سهوا بعد از حمد، سوره خوانده شود آیا نماز احتیاط باطل است؟ در این صورت حکم نماز اصلی که مورد شک واقع شده بوده چه می شود؟

    1. سلام و عرض ادب
      سوالتون رو از دفتر پاسخگویی به سوالات شرعی آیت الله خامنه ای پرسیدیم
      هر دو نماز در صورتی که سهوا بعد از حمد سوره و خونده باشید صحیح هستن

    2. سلام واقعا تا بخواییم تو دهنمون حلاجی کنیم شک بین سه و شش و دو و چهار و هرچیزی واقعا سخت شده کاش میشد خود نماز رو دوباره خوند اینجور سردرگم نمیشدیم در خوندن فقط احتیاط یا خوندن اصل بهمراه احتیاط و اینکه کجا کجا احتیاط واجبه کجا نیست همه دستور خدا واقعا پاسخ داره ولی این یکی در نماز واقعا سخت شده
      و همچنین غسل استحاضه در بانوان این دوتا موردای سختی شدن

      1. سلام و احترام . نیازی به حلاجی خاصی نیست . واینکه معمولا چون تو نماز حواسمون ده جا میره ممکنه بازم شک بیفتین. تقریبا از دو سه تا قانون کلی پیروی میکنه شکیات و میشه براحتی به ذهن سپرد

    1. نماز احتیاط قنوت ندارد و نباید قنوت بگید
      اما تا جایی که میدونم اگه تا الان نمیدونستید ایراد نداره اما بعد این حواستون باشه نگید
      بهتره بطور دقیق از مرجع تقلیدتون هم اطلاع بگیرید

  3. سلام و درود خداوند برا شما باد بابت مطالب مفید و آموزندتون.
    من همیشه در سجده هایم بعد ذکر به زبان فارسی با خداوند صحبت میکردم و الان فهمیدم که این موضوع باطل کننده نماز است.حکم نماز های گذشته من چیست؟ قضایشان را بجا آورم ؟
    و نوشته شده اگر کسری نمازش ۲ ۳ ۴ باشد یعنی فرد نماز گذار ۲ رکعت میخواند و بعد تشهد سلام میدهد فکر میکند نماز چهاررکعتی یا سه رکعتی خوانده؟؟ و فرد باید به تعداد رکعت کم خوانده همان تعداد احتیاط بخواند و بعد دوباره نماز اصلی اشتباه خوانده را بجا اورد؟
    و اینکه نوشتین بعد نماز احتیاط دوباره نماز بجا آورد منظور نماز اصلی مثلا ظهر که در آن خطا کردیم است بعد خواندن احتیاط ؟
    میشود مطالب را کمی برایمان بیشتر توضیح دهید
    یاحق

    1. با سلام
      در مورد سوال اولتون حتما با دفتر مرجع تقلید خودتون تماس بگیرید.
      سوال دومتون غیر از مدلی که در داخل متن گفتم حقیقت مدل دیگه ای نمیتونم بیان کنم
      سوال سومتون هم بله عمده مراجع احتیاطا گفتن که از اول هم بخونید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا